Thajský biskup: v inkulturaci musíme postupovat velmi obezřetně

15.5.2008 

Biskupové Thajska zahájili návštěvu ?ad limina Apostolorum?. Jak je zvykem, setkají se v jejím rámci individuálně se Svatým Otcem a navštíví vatikánské úřady.

Thajsko je zemí co do rozlohy srovnatelnou s Francií. Do katolické církve patří jen půl procenta z celkového počtu 65 milionů obyvatel. Naprostá většina Thajů vyznává buddhismus. Významnou otázkou tamní katolické komunity je proto mezináboženský dialog, kterému přeje také monarchou garantovaná svoboda vyznání.
Počátky evangelizace na území Thajska sahají do 16. století. Více než padesát let má v Bangkoku zastoupení Apoštolský stolec. Místní církev je rozdělena do deseti diecézí, ve kterých pracuje na 700 kněží. Na každého z nich připadá necelých tisíc věřících. Působí tam také bezmála půl druhého tisíce řeholnic. Poměrně vysoký počet kněží souvisí s rolí, kterou v působení místní církve sehrává katolické školství ? říká předseda thajského episkopátu, biskup George Yod Phimphisan:

?V celé zemi máme více než 300 katolických škol, které jsou velmi vysoko ceněny. Většina žáků pochází z buddhistických rodin. Přestože jsou křesťané nevelkou menšinou, v osnovách je zařazena také katolická etiky. Výuky náboženství se ale účastní pouze děti a mládež z katolických rodin. Musím také zmínit, že v našich školách získalo vzdělání mnoho státních úředníků. Nejsme ? jak tomu bylo nejednou v minulosti ? považování za nepřátele země, ačkoli přežívá mentalita považující křesťanství za projev cizí kultury. Proto přijímáme-li v rámci inkulturace jisté místní zvyky, musíme postupovat velmi obezřetně. Obvykle je totiž thajská kultura ztotožňována s buddhismem. V přebírání jistých prvků je tedy třeba být velmi pozorným??

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.