Katolická církev v Barmě zprostředkovává pomoc obětem cyklónu

19.5.2008 

Barmská církev spěchá s pomocí k obětem cyklonu. Podařilo se jí dosáhnout do mnoha odlehlých lokalit zasažených před dvěma týdny živelnou katastrofou ? informoval o tom v tiskové zprávě arcibiskup Charles Bo.
Metropolita Rangunu zdůrazňuje, že barmská církev je chudá a její zásoby se blíží konci. Kromě toho také doznala mnoho ztrát. Cyklon poškodil většinu katolických kostelů, včetně katedrály v Rangún, ale také církevní sirotčince, fary a kláštery. Proto je pomoc z venku naléhavě důležitá, protože bez ní budou další smrtelné oběti. Podle oficiálních statistik více 133 tisíc lidí zahynulo nebo zmizelo. Správa OSN mluví přímo o 134 tisících mrtvých. V povodí řeky Irawadi dva a půl milionu lidí přišlo o střechu nad hlavou, mezi nimi na 30 tisíc dětí mladších pěti let.

?Nezapomínejte znovu na Barmu? ? řekl arcibiskup Bo a vyzval mezinárodní společenství k pomoci. V této jihoasijské zemi s 42 miliony obyvatel je katolíků jen 600 tisíc, většina obyvatel jsou buddhisté. Vojenský režim v Barmě doposud odmítala dát souhlas k zahraniční pomoci ve velkém měřítku. Teprve v posledních dnech začíná pod tíží situace ustupovat. Jak informoval japonský deník ?Yomiuri Shimbun?, barmská vláda pozvala na návštěvu zdevastované delty řeky Irawadi představitele 29 zemí. Podle deníku mezi nimi mají být nejen státy považované za spojence Barmy, jako Indie nebo Čína, ale také kritici barmského režimu ? Spojené státy a evropské země. Návštěvy mají být zahájeny ve středu 21. května. Junta dala souhlas také k příjezdu zahraničních záchranných týmů. Pracovat budou pod vedením Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.