Eucharistie je školou lásky a solidarity

25.5.2008 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
V Itálii a v dalších zemích připadá na dnešek slavnost Corpus Domini, která se ve Vatikánu a jiných zemích slavila již ve čtvrtek. Je to svátek eucharistie, podivuhodného daru Kristova, který nám při Poslední večeři zanechal památku své Paschy, svátost svého Těla a své Krve, záruku své nezměrné lásky k nám. Před týdnem byly naše pohledy přitahovány tajemstvím Nejsvětější Trojice. Dnes jsme zváni upřít svoje zraky na posvěcenou Hostii: je to sám Bůh. Sama Láska! Krásou křesťanské pravdy spočívá v tom, že Stvořitel a Pán všech věcí se stal ?pšeničným zrnem?, aby byl zaset do naší země, do brázdy našich dějin. Stal se chlebem, aby byl lámán, sdílen a přijímán; stal se naším pokrmem, aby nám dal život, svůj vlastní božský život. Narodil se v Betlémě, což hebrejsky znamená ?dům chleba?, a když začal kázat zástupům, vyjevil, že Otec jej poslal na svět jako ?živý chléb, který sestoupil z nebe?, jako ?chléb života?.

Eucharistie je školou lásky a solidarity. Kdo se sytí Chlebem Kristovým nemůže zůstat lhostejným vůči těm, kteří jsou v těchto dnech připraveni o vezdejší chléb. Mnoho rodičů jej dokáže jen stěží opatřit sobě a svým dětem. Je to stále vážnější problém, který se mezinárodní společenství s velkou námahou snaží vyřešit. Církev se nejenom modlí ?chléb náš vezdejší dej nám dnes?, ale podle příkladu svého Pána se všemi způsoby snaží ?rozmnožit pět chlebů a dvě ryby? bezpočtem iniciativ lidské podpory a sdílení, aby nikomu nechybělo to, co je nezbytně třeba k životu.

Drazí bratři a sestry, slavnost Corpus Domini je příležitostí k růstu v této konkrétní pozornosti vůči bratřím, zejména chudým. Kéž nám tuto milost vymůže Panna Maria, od níž Syn Boží přijal tělo a krev, jak opakujeme ve známém hymnu, zhudebněném mnoha skladateli: ?Ave verum corpus natum de Maria Virgine? a končí se invokací ?O Iesu dulcis, o Iesu pie, o Iesu fili Mariae! ?. Maria, která nosila Ježíše ve svém lůně, byla živým ?svatostánkem? eucharistie, kéž nám předá svou vlastní víru ve svaté tajemství Těla a Krve svého božského Syna, aby byl skutečně středem našeho života. Kolem Ní se shromáždíme příští sobotu 31.května ve 20h na náměstí sv. Petra ke zvláštní bohoslužbě na závěr mariánského měsíce.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.