V Keni příští týden začne kongres o migrantech a uprchlících

27.5.2008 

?Pro lepší pastorační péči o migranty a uprchlíky v Africe na počátku třetího tisíciletí,? tak zní téma afrického kongresu, který se bude konat příští týden v keňském Nairobi. Od 2. do 5. června ho pořádá Papežská rada pro pastoraci migrantů a cestujících a Komise pro migranty, uprchlíky a námořníky při biskupské konferenci Keni. ?Fenomén lidské mobility, ať už dobrovolné nebo nucené ? stojí v tiskové zprávě papežské rady - se v dějinách objevoval vždy, ovšem v posledních desítkách let zesílil a rozšířil se prakticky po celém světě. Každý kontinent, všechny vlády a mezinárodní organizace jsou povolány k tomu, aby se tímto fenoménem a jeho novými aspekty zabývaly.?
Kongres v Nairobi, vysvětluje zpráva, se nabízí jako pracovní prostor, na němž se mohou aktivním a tvořivým přístupem účastnit zástupci dvacítky afrických zemí. Bude zde prostor pro naslouchání, prohlubování a dialog za účelem nalezení nových způsobů pastoračních aktivit ve prospěch miliónů afrických migrantů a uprchlíků.

Práci kongresu zahájí kardinál Renato Martino, předseda Papežské rady pro migranty a cestující. Ten také představí instrukci Erga migrantes caritas Christi, která je pastorační odpovědí na otázku migrantů v Africe na začátku třetího tisíciletí. Sekretář zmiňované papežské rady, Agostino Marchetto bude hovořit především o nových pastoračních plánech, které mají pomoc uprchlíkům zachovat si lidskou důstojnost. Podsekretář téže rady se bude zabývat tématem novodobých typů otroctví spojených s migrací.
Mezi dalšími, kdo na kongresu v Nairobi příští týden promluví, budou také Johan Ketelers, generální sekretář Mezinárodní katolické komise pro migraci nebo ghanský kardinál Peter Kodwo Turkson. Na programu jsou také dva kulaté stoly a práce ve skupinách.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.