Papež přijal devět nových velvyslanců

29.5.2008 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci devět nových velvyslanců u Svatého stolce: šest z Afriky, dva z Asie a jednoho z východní Evropy. Papež ve své promluvě k nim připomněl, že vlády jsou zodpovědné za zachování míru a obranu důstojnosti života i těch, kdo nežijí v jejich zemích.

Pověřovací listiny Svatému otci předali velvyslanci z Tanzanie (Ahmada Rweyemamu Ngemera), Ugandy (Nyine S. Bitahwa), Liberie (Wesley Momo Johnson), Čadu (Hissein Brahim Taha), Nigérie (Obed Wadzani), Guiney (Alexandre Cécé Loua), Bangladéše (Debapriya Bhattacharya), Sri Lanky (Tikiri Bandara Maduwegedera) a Běloruska (Sergei F. Alejnik).

?V současném světě mají představitelé národů důležitou roli nejen ve svých vlastních zemích, ale také v mezinárodních vztazích, aby se všichni lidé tam, kde žijí, mohli těšit slušným životním podmínkám. Proto hlavním měřítkem v politických záležitostech je hledat spravedlnost, aby byla respektována důstojnost a práva všech lidských bytostí a aby všichni obyvatelé téže země měli podíl na národním bohatství.?

Stejný princip podle Svatého otce platí na mezinárodní úrovni:

?Bohaté země si nemohou sami pro sebe přivlastňovat suroviny a zdroje jiných zemí. Je požadavkem spravedlnosti a solidarity, aby mezinárodní společenství bdělo nad distribucí zdrojů, nad podmínkami rozvoje v zemích, kde je to nejvíce třeba. Na druhou stranu, je kromě spravedlnosti potřeba rozvinout bratrství, aby byla budována harmonická společnost, v níž bude vládnout svornost a mír a v níž se problémy, které vyvstanou budou řešit cestou dialogu a vyjednávání a ne násilím různého druhu, které postihuje ty nejslabší a nejchudší lidi.?

Řekl diplomatům Benedikt XVI.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.