Kontinent naděje se za 40 let stal kontinentem utrpení

2.6.2008 

Efektivní pastorace migrantů je cílem Afrického kongresu představitelů biskupských konferencí Černého kontinentu, který dnes začal v Nairobi. Na setkání, pořádané Papežskou radou pro pastoraci migrantů a cestujících, přijeli reprezentanti více než dvaceti zemí. Předseda tohoto vatikánského úřadu, kard. Renato Martino, v úvodním projevu vyzval k šíření pozitivní vize migrace.
Kongres v Nairobi má ukázat možnosti konkrétních pastoračních řešení ? říká sekretář Papežské rady pro pastoraci migrantů a cestujících, arcibiskup Agostino Marchetto:

?Na fóru kongresu slyšíme obavy budící výzvy Afriky, kontinentu v podstatě zapomenutého, který velmi potřebuje pomoc. Jde o podporu migrantů, uprchlíků, lidí žádajících o azyl, obětí obchodu s lidmi, dětských vojáků, lidí zotročovaných, těch, kdo jsou bez státní identity. Chceme, aby se tato výzva rozlehla po celém světě. Když jsem v roce 1968 zahajoval dvacetileté období práce v Africe, mluvilo se o ní jako o kontinentu naděje. Dnes Afriku spojujeme s utrpením. Křesťanská naděje však trvá a dost možná se vzhledem k utrpení spojuje s velikonočním tajemstvím. V Nairobi odpovídáme na problém africké migrace v rovině pastorace. Její program je načrtnutý v naší instrukci Erga migrantes caritas Christi, potvrzené před čtyřmi lety papežem Janem Pavlem II. (1. května 2004).V dokumentu s mluví o úzkém poutu mezi evangelizací a podporou lidského rozvoje. Obsahuje hlavní linie možného řešení existujících problémů.?

Zasedání afrického kongresu o pastoraci migrantů potrvá do 5. června.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.