Biskupové Malajsie, Singapuru a Bruney na návštěvě ad Limina

6.6.2008 

Evangelizace, mezináboženský dialog, lidská práva a obrana náboženské svobody, to jsou témata kterým se věnoval Benedikt XVI. ve své promluvě biskupům Malajsie, Singapuru a Bruney, kteří jsou ve Vatikánu na návštěva ad Limina apostolorum.

?Národy Asie, jak poznamenal Benedikt XVI., se vyznačují velkou touhu po Bohu. Křesťanské poselství je tedy zaseto na úrodnou půdu, ale aby dále vzkvétalo nesmí být vnímáno lidmi jako ?zahraniční dovoz?, který je vzdálen kultuře a tradicím asijského lidu. Svatý Otec dále dodal, že je nutné garantovat, aby Evangelium nebylo zaměněno se sekulárními principy spojenými s Osvícenstvím, které v současné době začínají mít velký vliv také na ostatní části světa. Pravda Evangelia je odlišná od materialismu a relativismu. A je tedy nutné ho bránit ?diktatuře positivismu?, která se snaží vytlačit Boha z veřejného života, ale naopak bychom měli z Osvícenství přebírat důraz kladený na lidská práva a náboženskou svobodu.

Co se týká evangelizace, Benedikt XVI. podpořil biskupy, se věnovali lidským právům založeným na důstojnosti člověka, který je vytvořen k obrazu Božímu. Papež je dále vyzval, aby hledali nové cesty k vedoucí k otevřenému a poctivému mezináboženskému dialogu s muslimy, buddhisty a hinduisty. Také připomenul, že ne ve všech asijských zemích, je zaručena plná svoboda vyznání a dochází k řadě problémům týkající se křesťanské výuky ve školách.

Závěr svého projevu věnoval péči o kněze, kteří by měli být vedeny svými biskupy k napodobování Krista a také důležitosti formace laiků, aby všichni znali Naději ke které jsou voláni.

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.