Statuta Neokatechumenátní cesty schválena

13.6.2008 

Dekret potvrzující definitivní schválení statut Neokatechumenátní cesty byl dnes představen v sídle Papežské rady pro laiky. Kard. Stanislaw Rylko jej předal mezinárodnímu týmu, který vedli zakladatelé Neokatechumenátu, Kiko Argüello a Carmen Hernández. Papežské rada pro laiky ? čteme v prohlášení ? rozhodla o potvrzení textu po důkladné revizi a zanesení některých žádoucích úprav. Vyjadřuje dále přání, aby byl dokument v této definitivní podobě přijat a stal se dobrým nástrojem ve službě této církevní organizace a dovolil jí i nadále být přínosem pro dobro celé církve. O významu schválení statut mluví předseda Papežské rady pro laiky, kard. Stanislaw Rylko:

?Předání statut některé z církevních organizací ze strany našeho úřadu znamená, že církev potvrzuje autentičnost jejího charismatu. V tomto případě jde o Neokatechumátní cestu, která má více než čtyřicetiletou historii. Do života církve přináší mnoho plodů a hluboce proměnila životy mnoha lidí. Přispěla k obnově mnoha rodin. Probudila mnoho kněžských a řeholních povolání a významně se zasadila o šíření nové evangelizace.?

Statut neokatechumenátní cesty potvrdila papežská rada pro laiky nejprve ad experimentum (29. června 2002). Pětileté zkušební období se protáhlo na sedm let. Jak uvádí mezinárodní tým odpovědný za toto hnutí, souviselo to s ohromnou různorodostí plodů tohoto nástroje křesťanské iniciace dospělých, jakým je neokatechumát. Patří mezi ně obnova farností, činnost putujících katechetů a rodin v misiích nebo formace kněží pro novou evangelizaci v misijních seminářích ?Redemptoris Mater?, kterých na světě přes 70. Statut hnutí se proto dotýkal kompetencí pěti různých vatikánských úřadů, které ho musely přezkoumat. Vedle Papežské rady pro laiky to jsou Kongregace pro nauku víry, pro bohoslužbu, pro klérus a pro katolickou výchovu. Prohlášení připomíná také otevřenost a porozumění, s nímž k Neokatechumenátní cestě přistupovali papežové Pavel VI., Jan Pavel II. a Benedikt XVI. Současný papež se setkal s neokatechumenátem už v 70. letech jako profesor teologie v Řeznu a pomohl s jeho prosazováním v Německu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.