Skončilo zasedání Komise pro vztahy mezi muslimy a katolíky

14.6.2008 

Důstojnost člověka, náboženství jako nástroj pokoje, spravedlnost jako priorita pro dnešní svět ? to jsou hodnoty společné křesťanům i muslimům, stojí v tiskové zprávě vydané Komisí pro vztahy mezi muslimy a katolíky při příležitosti zakončení jejího zasedání, které se ve Vatikánu konalo od 11. do 13. června. Účastníci zasedání, které ve středu přijal i Benedikt XVI., hovořili na téma: ?Křesťané a muslimové: Boží svědkové spravedlnosti, pokoje a soucitu ve světě, který trpí násilím.? Komisi vytvořila Papežská rada pro mezináboženský dialog a Mezinárodní islámské fórum pro dialog ze saudskoarabské Džiddy. Závěrečný komunikát podepsali představitelé těchto institucí kardinál Jean-Luis Tauran a prof. Hamid Ahmad Rifaie.

V textu prohlášení čteme:
1) Z neodmyslitelné důstojnosti každého člověka vyplývají základní lidská práva a povinnosti.
2) Spravedlnost je v našem světě prioritou. Vyžaduje, kromě uplatňování již stávajících právních předpisů, respekt k základním potřebám jednotlivců a národů skrze postoj lásky, bratrství a solidarity. Opravdový a trvalý mír nemůže existovat bez spravedlnosti.
3) Mír je Boží dar a vyžaduje také přispění všech lidských bytostí, zejména věřících, kteří jsou povoláni být bdělými svědky míru ve světě, který trpí mnoha druhy násilí.
4) Křesťané a muslimové věří, že Bůh je soucitný, a proto považují za svou povinnost projevovat soucit každé lidské osobě, zejména chudým a slabým.
5) Náboženství, pokud je praktikováno autenticky, významě přispívá k podporování bratrství a harmonie v lidské rodině.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.