Zítra začíná 49. Mezinárodní eucharistický kongres

14.6.2008 

V Quebecu začne zítra 49. Mezinárodní eucharistický kongres. Papež Benedikt XVI. natočil dnes k této příležitosti své videoposelství. V kanadské městě vrcholí přípravy na toto setkání, které se zaměří na téma: ?Eucharistie, Boží dar pro život světa.? Zvláštním papežským vyslancem pro tuto událost je slovenský kardinál Jozef Tomko, emeritní předseda Papežského výboru pro mezinárodní eucharistické kongresy. Kanadský Quebec v těchto dnech také slaví 400. výročí svého založení.
Kanada hostí Mezinárodní eucharistický kongres už po druhé, v roce 1910 se konal v Montréalu. První Mezinárodní eucharistický kongres v historii se slavil ve francouzském Lille v roce 1881 s cílem rozšířit účast na eucharistickém mysteriu a pochopení všech jeho aspektů. Iniciovala je Emilie Tamisier, která našla velkou podporu u papeže Lva XIII.
V roce 2006 Benedikt XVI. připomněl členům Papežského výboru pro mezinárodní eucharistické kongresy, jaký význam tyto kongeresy pro církev mají:

?Eucharistické kongresy, které se konají pokaždé na jiném místě, na jiném kontinentu, jsou vždy pramenem duchovní obnovy, příležitostí pro hlubší poznání eucharistie, jež je nejcennějším pokladem, který nám Ježíš zanechal, jsou povzbuzením pro církev, aby v celé společnosti bez váhání svědčila o Kristově lásce.?

První den kongresu bude zahájen v odpoledních hodinách příjezdem ?Archy Nové Smlouvy,? která je symbolem už dva roky putujícím z Říma, kde ji požehnal Svatý otec. Archa už prošla přes 70 kanadských diecézí. Zítra budou také v Quebecu otevřena místa určená k eucharistické adoraci. V následujících dnech jsou na programu přednášky i bohoslužby. Jedním z nejvýznamnějších bodů je čtvrteční eucharistiké procesí ulicemi města, na němž se očekává účast 15 tisíc věřících. O den později bude předsatvena Nadace kardinála Marca Oulleta, která pomáhá imigrantlům a uprchlíkům v oblasti Quebecu. Kongres skončí v neděli 22. června mší svatou v 11.00, při níž k účastníkům promluví pomocí telemostu Benedikt XVI.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.