Benedikt XVI. by rád navštívil křesťany ve Svaté zemi

19.6.2008 

Benedikt XVI. vyzval věřící celého světa, aby podpořili křesťanská společenství Středního Východu. Řekl to na setkání s 80 účastníky Sdružení děl na pomoc východním církvím (ROACO), která působí při Kongregaci pro východní církve.

?Vybízím vás proto k posílení pout lásky, aby - podle pokynu apoštola národů ? ten, kdo má nadbytek přispěl tomu, kdo je v nouzi, a nastala tak rovnost v bratrství.?

Benedikt XVI. vyjádřil svou blízkost také malým katolickým komunitám v Gruzii a Arménii, které jsou zapojeny do ekumenického dialogu a projevil velké znepokojení nad utrpením křesťanů v Iráku, přičemž zmínil vraždu arcibiskupa Mosulu Paulos Faraj Rahho. Papež dále s uspokojením zaznamenal nedávný vývoj politické situace v Libanonu, který nastoupil cestu dialogu a smíření. Připomněl také, že příští neděli bude v Bejrútu beatifikován kapucín Jacques Ghazir Haddad, který strávil svůj život ve službě nejchudším a nemocným a jehož příklad přivedl velký počet mladých lidi k následování Krista. Kéž by se jeho svědectví ? zdůraznil Benedikt XVI. ? dotklo mladých křesťanských srdcí dneška, aby si osvojili dobrotu evangelního života ve službě bratřím a věrně dosvědčovali katolickou víru v arabském světě. Potom Svatý otec soustředil pozornost na Svatou zemi a na křesťanská společenství, která tam žijí a jež jsou životně důležitá pro celou církev:

?Sdílím jejich zkoušky i jejich naděje a vroucně se modlím, abych je mohl osobně navštívit. Prosím také za to, aby náznaky pokoje, které s velkou důvěrou vítám, došly brzkého naplnění. Apeluji na představitele států, aby se Střednímu východu a zejména Svaté zemi, Libanonu a Iráku dostalo úlevy pokoje a sociální stability v úctě k základním právům osoby, včetně skutečné náboženské svobody. Mír je také jedinou cestou k řešení vážného problému uprchlíků a utečenců a k zastavení, zejména křesťanské emigrace, kterou těžce trpí Východní církve.?

Řekl Benedikt XVI. členům Sdružení děl na pomoc Východním církvím.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.