Benedikt XVI.: Láska ke Kristu není abstraktní

19.6.2008 

Láska ke Kristu není abstraktní ? řekl Benedikt XVI. biskupům Pákistánu, s nimiž se dnes setkal na závěr jejich návštěvy ad limina. Ústřední postavení eucharistie v životě křesťanů, nasazení ve prospěch potřebných, otevřený a smířlivý dialog ? to jsou hlavní témata papežovy promluvy k sedmi pákistánským biskupům.

?Evangelium nás učí, že Ježíš nemůže být milován abstraktně. Ti kteří slouží v nemocnicích, školách a katolických sociálních sdruženích odpovídají na konkrétní potřeby druhých a dobře vědí, že svými skutky lásky slouží samotnému Pánu.?

V souvislosti s eucharistií pak Benedikt XVI. poukázal na to, že tento pramen a vrchol života církve utváří způsob myšlení, mluvení a jednání křesťanů ve světě a zpřítomňuje spásonosný význam Kristovy smrti a vzkříšení:

?Lámání chleba nám neustále připomíná, že absurdita násilí nikdy nemá poslední slovo, neboť Kristus přemohl hřích a smrt svým slavným zmrtvýchvstáním. Nejsvětější oběť nás ujišťuje o tom, že jeho rány jsou lékem na naše hříchy, jeho slabost je pro nás Boží moc a jeho smrt náš život.?

V souvislosti s formací kněží a katechetů pak papež s ohledem na specifickou situaci života křesťanů v Pákistánu poukázal na důležitost mezináboženského dialogu:

?Zvláštní naléhavostí současné doby je, aby zejména katecheté a náboženští představitelé účinně prosazovali mezináboženský dialog a podíleli se tak spolu se všemi křesťany v Pákistánu na vytváření atmosféry porozumění a důvěry vůči stoupencům jiných náboženství a budování příležitostí k otevřenému a mírumilovnému rozhovoru.?

Řekl dnes Benedikt XVI. pákistánským biskupům na závěr jejich návštěvy ad limina.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.