Zasedá Sdružení děl na pomoc východním církvím

20.1.2004 

Jak je pravidlem probíhá vždy v lednu jedno ze dvou každoročních zasedání tzv. Roaco ? Sdružení děl na pomoc východním církvím. Letošní, již sedmdesáté, zasedání bylo zahájeno včera v sídle Papežské rady pro jednotu křesťanů. Účastní se ho představitelé různých úřadů římské kurie, více než 20 největších katolických charitativních děl a nechybí ani apoštolský nuncius v Izraeli či františkánský kustod Svaté země. Program setkání, které potrvá do soboty 24. ledna, pro nás představí sekretář Sdružení, mons. Francesco Brugnaro:

?Na zasedání v červnu loňského roku jsme vyslechli relaci mons. Warduniho, který jménem iráckých biskupů a nuncia Filoniho představil situaci v Iráku po právě skončené válce. Otázky se tedy týkaly naléhavých potřeb a rychlé pomoci. Nyní, kdy se situace pomalu vrací do normálu, je důležité zjistit, které projekty jsou nejurgentnější, jak ve zdravotní péči a v pomoci obyvatelstvu, tak i v pomoci jednotlivým církvím, aby mohly začít své běžnou evangelizační, pastorační a charitativní aktivity.

Jeden den bude věnován také syrsko-malabarské a syrsko-malankarské církvi. Jsou to velmi vitální církve s množstvím nových povolání a misijně angažované. Syromalabarský arcibiskup z Ernakulam ? Angamaly a syromalankarský metropolita z Trivandrum nám představí projekty, které projekty potřebují podporu. Jde tedy o to slyšet hlas těchto pastýřů a znát bezprostřední potřeby, které těmto prastarým a zároveň vitálním společenstvím pomohou pokračovat v apoštolské činnosti.

Další projekty se týkají pomoci Egyptu, Etiopii a Eritreji, ale také Rumunsku, Ukrajině a církvím ve Svaté zemi. Některé z projektů trvají už dlouho, jiné jsou zcela nové.? ? uvedl pro náš rozhlas sekretář Sdružení děl na pomoc východním církvím, mons. Francesco Brugnaro.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.