Dialog mezi anglikány a katolíky pokračuje navzdory komplikacím

20.1.2004 

Ve světě žíznícím po míru, je naléhavě nutné, aby křesťanská společenství hlásala evangelium ve svornosti ? to jsou slova, kterými Jan Pavel II. před modlitbou Anděl Páně minulou neděli zdůraznil význam probíhajícího týdne Modliteb za jednotu křesťanů. Reportér našeho rozhlasu Giovanni Peduto oslovil reverenda Donalda Bolena z Papežské rady pro jednotu křesťanů, který je pověřen v poslední době komplikovaným dialogem mezi katolíky a anglikány.

?Vztahy mezi anglikány a katolíky charakterizovala v minulém roce znamení naděje, vzápětí doprovázená novými překážkami. Na rovině spolupráce se vyvinuly dobré vztahy s canterburským arcibiskupem, Rowanem Williamsem, který loni v říjnu oficiálně navštívil Vatikán. Naopak obtíže v dialogu souvisí s rozhodnutím dvou anglikánským provincií udělovat požehnání párům téhož pohlaví a vysvěcení na biskupa člověka, který otevřeně žije v homosexuálním vztahu. Protestovala proti tomu celá řada anglikánských představitelů z celého světa, ale vzhledem k legislativní autonomii jednotlivých anglikánských provincií to na věci nic nezměnilo.?

Na otázku, zda se o těchto obtížích mezi katolíky a anglikány debatovalo na nejvyšší úrovni, reverend Bolen odpovídá:

?Ano. Když byl arcibiskup Wiliams ve Vatikánu. diskutovalo se o těchto problémech přátelsky, ale upřímně. Bylo zřetelně formulováno, že katolická strana nesouhlasí se zmíněnými rozhodnutími. V nejbližší budoucnosti bude pokračovat teologický dialog, ale druhá mezinárodní komise, která měla studovat, co všechno sdílíme, byla odložena. Arcibiskup Canterbury nicméně požádal o to, aby byla ustanovena komise ?ad hoc?, která bude zkoumat společná prohlášení, jež povstala z našeho teologického dialogu a poskytnou jisté ukazatele pro anglikánské společenství v tomto kritickém okamžiku jeho historie. To je nepochybně znamení naděje.? - uzavírá reverend Bolen.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.