Blahořečení libanonského "Dona Bosca"

21.6.2008 

Zítra, tedy v neděli 22. června, proběhne v hlavním městě Libanonu beatifikace Jakuba z Ghaziru Haddada, známého ve své zemi jako Abuna Jakub. ?Velký budovatel,?, ?Apoštol Kříže?, ?Libanonský sv. Vincenc z Pauly?, ?Nový don Bosco? ? to jsou jména, kterými Libanonci, křesťané i muslimové nazývají tohoto kapucína, aby zdůraznili jeho lidskost a svatost. Beatifikační liturgii bude předsedat Papežovým jménem kard. José Saraiva Martins, prefekt Kongregace pro svatořečení. Koncelebrovat bude maronický patriarcha, kard. Pierre Sfeir.

Jakub Haddad se narodil v Ghaziru na periferii Bejrútu v roce 1875. Pocházel z křesťanské rodiny maronického obřadu. V devatenácti letech vstoupil do řádu menších bratří kapucínů. Po vysvěcení na kněze byl jmenován ředitelem kapucínských škol a zahájil jejich reorganizaci. Tím způsobem vzniklo více než 200 vzdělávacích zařízení. Neúnavně hlásal Slovo Boží v Sýrii, Iráku a Palestině. Založil měsíčník ?Přítel rodiny?. Po první světové válce organizoval pečovatelské domy pro děti a mladé ženy v těžkostech. Proslavil se také zajišťováním péče pro nemocné kněze. V roce 1930 založil kongregaci sester františkánek od Libanonského kříže. Díky Jakubovi z Ghaziru vznikla řada škol a nemocnic. Jedna z nich, Nemocnice sv. Kříže, je dnes největším psychiatrickým zařízením na Blízkém východě.

Abuna Jakub získal uznání náboženských i světských autorit jako ?Titán lásky?. Neměl v životě jiný cíl, než ?Milovat Boha a člověka, který je obrazem Ježíše Ukřižovaného.? Apoštolský nuncius v Libanonu, arcibiskup Luigi Gatti shrnul život o. Jakuba slova: ?Byl to největší člověk, jaký dal Libanon naší době. Abuna Jakub se nevyhýbal obtížným úkolům, spojeným s obětí a odříkáním. Říkával: ?Kdo touží po nebi bez utrpení, je jako ten, kdo chce koupit zboží bez peněz.? Ale říkal také: ?Modlitba bez důvěry, je jako list v kapse, který se nikdy nedostal k adresátovi.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.