Při mši na slavnost sv. Petra a Pavla budou kázat Benedikt XVI. i Bartoloměj I.

24.6.2008 

V neděli 29. června na slavnost svatých apoštolů Petra a Pavla o půl desáté dopoledne bude papež Benedikt XVI. svavit eucharistickou bohoslužbu ve vatikánské bazilice. Učastnit se jí bude také ekumenický patriarcha Bartoloměj I. Svatý otec ho přivítá u vstupu do baziliky v 9.15. Oba, papež i patriarcha pronesou homilii, společně budou recitovat vyznání víry a udělí požehnání. Při bohoslužbě budou koncelebrovat také noví arcibiskupové metropolité, kterým před hlavním oltářem baziliky předá pallia.

Pallium je bílá šerpa, kterou dostává každý metropolita. Papež užíval pallium už ve čtvrtém století. Pravděpodobně šlo o císařskou symboliku důstojnosti, která přešla na biskupy. Postupně bylo pallium přeneseno na metropolity, zvláště v době Řehoře VII., krátce po roce 1000, v bojích o tzv. investituru, v níž šlo o právo Svatého stolce mít rozhodující vliv na jmenování biskupů. Od té doby přicházeli metropolité do Říma převzít pallium.

V neděli z rukou Benedikta XVI. tento odznak hodnosti přijme 41 arcibiskupů metropolitů. Deset z nich je z Evropy, devět ze Severní ameriky, po sedmi jich je z Jižní ameriky, Afriky a Asie. Z Austrálie a Oceánie je jeden. Mezi těmi, kdo převezmou pallium, bude také nový latinský patriarcha Jeruzaléma arcibiskup Fouse Twala, slovenský prešovský arcibiskup východního obřadu Ján Babiak a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Další dva ? arcibiskup indické Patny William D´Souza a arcibiskup Edward Tamba Charles ze Sierra Leone ? převezmou pallium ve svých metropolitních sídlech.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.