V Damašku zahájí rok sv. Pavla křesťané společně

26.6.2008 

Tak jako v celé katolické církvi, i v Damašku ? městu obrácení sv. Pavla, kde žijí všechny křesťanské komunity, tedy katolíci, pravoslavní i protestanti, zahájí v sobotu v podvečer Rok sv. Pavla řecko-pravoslavný patriarcha Antiochie Ignác IV. Ve stejné době se řecko-melchitský katolický patriarcha Antiochie Gregoruis III. v římské bazilice sv. Pavla za hradbami zúčastní nešpor za přítomnosti Benedikta XVI.

Oba patriarchové mající sídlo v Damašku svou touhu po jednotě křesťanů projevili už mnohokrát. Mimo jiné nechali na předměstí Damašku zbudovat kostel svatých Petra a Pavla, který slouží k liturgickému slavení katolíkům i pravoslavným.
V sobotu se všichni křesťané z Damašku sejdou v řeckopravoslavném kostele sv. Jiří, odkud se pěšky vydají na pouť na pět kilometrů vzdálené místo, kde sv. Pavel spatřil Zmrtvýchvstalého Krista. Poté se budou v řeckopravoslavném kostele sv. Pavla konat nešpory a po nich patriarcha Ignác IV. oznámí zahájení roku apoštola Pavla. Přítomné budou také civilní autority, například zástupci muslimské správy svatých míst Waqf.
V neděli bude v Damašku při příležitosti slavnosti sv. Petra a Pavla slaveno několik liturgií. Damašek také očekává zvýšený počet poutníků, a to nejen v neděli, ale po celý rok sv. Pavla.

Minulou sobotu a neděli se začátek pavlovského roku slavil v apoštolově rodišti Tarsu ekumenickou bohoslužbou, velmi důležitou pro křesťanskou menšinu v Turecku. Té byl přítomný také kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů. Ekumenickou dimenzi budou mít i nešpory v bazilice sv. Pavla za hradbami, řekl vatikánskému rozhlasu kardinál Kasper po svém návratu:

?Pozvali jsme ekumenického patriarchu, který bude této slavnosti přítomen, a také zástupce církví v místech, kde svatý Pavel žil a pracoval. Mnohá jsou nyní v pravoslavných zemích. Celý rok sv. Pavla má tento ekumenický rozměr, protože poselství sv. Pavla je středem naší společné křesťanské víry: poselství o Ježíši Kristu, o jeho smrti a zmrtvýchvstání. Doufáme, že tento pavlovský rok zahájí konání kongresů a sympozií o Listech sv. Pavla. Také protestanti o to mají velký zájem, protože jsou pro ně Pavlovy listy středem Nového zákona, s naukou o ospravedlnění z víry.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.