Benedikt XVI. zahájil Rok sv. Pavla

28.6.2008 

V římské bazilice Sv. Pavla za hradbami předsedal dnes v 18.00 Benedikt XVI. u příležitosti zahájení Roku sv. Pavla slavení prvních nešpor ze slavnosti apoštolů Petra a Pavla.
Liturgie se kromě ekumenického patriarchy Bartoloměje I. a jeho doprovodu, v němž nechyběl ani pravoslavný metropolita Itálie Gennadios, metropolita Pergamonu Ioannis, nebo arcibiskup Hierapole Antonij, účastnili také zástupci dalších křesťanských církví a komunit. Arcibiskupa z Canterbury zastupoval anglikánský primas Západní Indie Drexel Wellington Gomez.

Před začátkem nešpor zapálil Benedikt XVI. oheň před sochou svatého Pavla, stojící pře bazilikou a svěřil jej mnichům opatství sv. Pavla, aby jej po celý pavlovský rok udržovali. Potom papež otevřel bránu sv. Pavla, na níž jsou zobrazeny scény z apoštolova života. Branou jako první prošel a vstoupil tak do baziliky, aby zahájil modlitbu nešpor.

Ve své homilii Benedikt XVI. řekl:

?Shromáždili jsme zde proto, abychom si kladli otázky, týkající se velkého Apoštola národů. Ptáme se nejenom: Kdo byl Pavel? Ptáme se především: Kdo je Pavel? Co mně říká? Nyní na počátku Roku sv. Pavla, který otevíráme, bych rád z bohatého svědectví Nového zákona vybral tři texty, v nichž se ukazuje jeho vnitřní fyziognomie, specifický ráz jeho povahy. V listě Galaťanům nám zanechal velmi osobní vyznání víry, ve kterém otevírá své srdce čtenářům všech dob a vyjevuje nejvnitřnější pohnutku svého života. ?Žiji ve víře v Božího Syna, protože on mě miloval a za mě se obětoval? (Gal 2,20). Všechno co Pavel dělá, vychází z tohoto jádra. Jeho víra je zkušenost bytosti milované zcela osobně Ježíšem Kristem; je to vědomí toho, že Kristus se postavil smrti ne kvůli někomu anonymnímu, ale z lásky k němu ? Pavlovi ? a že jej jako Vzkříšený miluje dosud, že se tedy Kristus obětoval za něj. Jeho víra je existence zasažená láskou Ježíše Krista, láskou, která jím až do hloubi otřásla a proměnila jej. Jeho víra není nějaká teorie, mínění o Bohu a světě. Jeho víra je dopad Boží lásky na jeho srdce. A tato víra sama je tak láskou k Ježíši Kristu.?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. najdete ZDE

Na jejich závěr udělil Benedikt XVI. i Bartoloměj I. požehnání.

Začátek pavlovského roku připomněli také další dvě události: otevření obnovené obrazárny opatství sv. Pavla, kterou jako první navštívil Benedikt XVI. a rekordní počet přístupů na internetové stránky roku sv. Pavla www.annopaolino.org.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.