Potírat chudobu, budovat mír - to je téma příštího Světového dne míru

1.7.2008 

Ve Vatikánu dnes bylo zveřejněno téma pro příští Světový den míru, který připadá na 1. ledna 2009. Téma, které zní ?Potírat chudobu, budovat mír,? chce pobídnou k urychlené odpovědi na ?závažnou otázku chodoby, chápané jako problém materiální, ale především morální a duchovní.? Jak Benedikt XVI. uvedl na začátku letošního června v poselství k účastníkům summitu FAO: ?Chudoba a podvýživa nejsou výrazem nějaké osudovosti, vyvolané nepříznivými situacemi životního prostředí nebo přírodními pohromami. Úvahy výlučně technické a ekonomické povahy by zase neměly převážit nad požadavkem spravedlnosti vůči těm, kteří trpí hladem.?
Odpovědí na problém chudoby ?je především obrácení srdce člověka k milosrdnému Bohu,? stojí v nótě, doprovázející zveřejnění tématu pro Světový den míru.

O nutnosti řešit situaci nejen jako materiálné problém hovoří také don Albino Bizzotto, zakladatel nadace ?Blahoslavení tvůrci pokoje?:

?Klíčovým bodem je to, zda si zvolíme člověka přede vším ostatním, nebo zda pro nás budou nějaké jiné věci důležitější než člověk.
Základním problémem, aniž bych někoho obviňoval, je, že každý z nás vyrostl uvnitř systému, kde my jsme ti privilegovaní a ostatní musí trpět, doplácet a pracovat na naše privilegia. V tomto typu světa to, co potřebuje změnu nejsou chudí, ale my, kteří patříme do kategorie bohatých. A druhá věc je, aby politika, tedy Organizace Spojených Národů a Spojené Státy, nevydávali energii, úsilí a zdroje jen na bezpečnost založenou na síle a zbrojení, ale aby nasazovali lidské i technické síly ve prospěch života a každodenních potřeb lidí.
Náš mír je založen na síle a to není mír. Obrátit pohled těch, co zodpovídají jak za ekonomiku, tak za politiku, k respektu vůči základním lidským potřebám, je podle mě nejnaléhavější věc, kterou je třeba učinit. Dnes se všichni zaměřujeme na elementární věci: vodu, vzduch, zemi, jako místo odkud pocházejí věci, které všichni potřebují. Pokud budeme při rozhodování zásadních věcí pokračovat dál s dosavadní logikou, myslím, že nemáme budoucnost.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.