Kard. Coppa ve Zlíně a na Velehradě

5.7.2008 

U příležitosti otevření nové poutní cesty ze Svatého Hostýna na Velehrad se konala 3. července na půli cesty, ve Zlíně, mše svatá za účasti českých a moravských biskupů. Hlavním celebrantem mše svaté byl čestný host, bývalý papežský nuncius v České republice, kardinál Giovanni Coppa, pro kterého tato mše byla vůbec první, kterou na území naší země sloužil z úřadu kardinála. Podrobnosti má Monika Vývodová:

?V zaplněném zlínském kostele sv. Filipa a Jakuba se kard. Coppa setkal nejen s místním farníky, ale také s více než dvěma sty poutníků, kteří absolvovali první část poutní trasy z Hostýna do Zlína, kde přenocovali a další den pokračovali ve druhé části trasy na Velehrad. Poutní stezka je zhruba 60 km dlouhá a je rozdělená na 25 zastavení, která byla financována dary od sponzorů. Jedním z nich je i reprezentant českého národního fotbalového týmu, hráč italského Juventus Turín, Zdeněk Grygera, který se účastnil zlínské mše svaté a část stezky ze Zlína na Velehrad také sám absolvoval.
Kardinál Coppa ve svém kázání perfektní češtinou vyjádřil velkou radost nad tím, že je opět v České republice, na kterou neustále pamatuje ve svých modlitbách. V souvislosti s nově otevřenou poutní stezkou dodal, že za svého působení u nás, navštívil mnohokrát poutní místa Čech a Moravy, která pro něj jsou svědectvím pevné víry, která je stále zachována v našem národě. Dodal také, že na období své nunciatury v České republice, má jen ty nejkrásnější vzpomínky.
Kardinál Coppa odjel s biskupy poté na Velehrad, kde se včera společně s nimi a současným papežským nunciem, Diegem Causerem, zúčastnil koncertu Večer lidí dobré vůle. Dnes dopoledne kardinál Coppa předsedal mši svaté u příležitosti slavnosti slovanských věrozvěstů svatých Cyrila a Metoděje na prostranství před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje na Velehradě, které se zúčastnili tisíce věřících. Začátkem svého kázání kardinál Coppa řekl: ?V České republice jsem zanechal půlku svého srdce, a jsem rád, že jsem ji teď na pár dní opět získal zpátky. Český národ jsem vždycky miloval a vím, že i český národ miluje mne.??

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.