Benedikt XVI. odletěl na IX. zahraniční apoštolskou cestu

12.7.2008 

Benedikt XVI. dnes odletěl na devátou zahraniční apoštolskou cestu. Ta jej zavede do australského Sydney na 23. světové dny mládeže. Boeing 777 společnosti Alitalia s papežem na palubě se od runwaye italského letiště Řím-Fiumicino odlepil v 10.30 dopoledne. Očekává se, že na letišti vojenské základny Richmond přistane letadlo s Benediktem XVI. po přibližně sedmnáctihodinovém letu s krátkou technickou přestávkou v australském Darwinu, zítra v neděli 13. července v 15.00 místního času. Ve Střední Evropě bude 7.00 ráno. Apoštolská cesta do Sydney je zatím nejdelší cestou v pontifikátu Benedikta XVI. Boeing 777 s papežem překoná vzdálenost 16 tisíc kilometrů.

První tři dny stráví Benedikt XVI. v duchovním centru Opus Dei asi padesát kilometrů od Sydney, aby si odpočinul po dlouhé cestě a také s ohledem na osmihodinový časový posun a změnu klimatu ? v Austrálii je nyní zimní období.

Na palubě letadla Benedikt XVI. odpověděl na několik otázek, které mu položili novináři, jež ho doprovázejí. První z nich se týkala jeho pocitů v souvislosti s cílem jeho apoštolské cesty:

?Odlétám do Austrálie s pocity velké radosti. Mám nádherné vzpomínky se setkání mladých v Kolíně. Nebyla to jenom masová událost, byla to především velká slavnost víry, lidské setkání ve společenství s Kristem. Viděli jsme jak víra otevírá hranice a je skutečně schopna sjednocovat různé kultury a působit radost. Pevně doufám, že totéž nastane nyní v Austrálii, proto jsem rád, že vidím mnoho mladých lidí sjednocených v touze po Bohu a po skutečně lidském světě. Podstatu poselství vyjadřují slova, která jsou mottem letošních Světových dnů mládeže, tedy Duch svatý, který z nás činí svědky. Chtěl bych se tedy soustředit právě na tuto skutečnost Ducha svatého, která se ukazuje v různých dimenzích a darech.?
Řekl Benedikt XVI. novinářům na palubě letadla směřujícího do Austrálie.

Nad významem nadcházející události v australském Sydney se zamýšlí také ředitel Vatikánské rozhlasu a Vatikánský tiskový mluvčí O.Lombardi:

?Když před třemi roky od oltáře Světové dne mládeže v Kolíně nad Rýnem Benedikt XVI. ohlašoval, že místem příštího setkání bude v roce 2008 Sydney, mladí Australané vybuchli v nadšeném aplausu, vytáhli vlajky a plyšové klokany. Připadalo nám to jako velmi vzdálená budoucnost v čase i prostoru. Ale nyní jsme u toho. Mladí i papež přijíždějí a tvář australské metropole se změní. Na celý týden se stane světovou metropolí mládeže nejen katolické. Pozvání mládeže celého světa do Sydney bylo aktem víry a odvahy kardinála Pella a australské církve. Je to akt víry a odvahy místních církví vypravit svou mládež v míře možností a navzdory cenám a námahám na tak dalekou pouť. V církvi však není žádné místo daleko. Duch vede učedníky hlásat evangelium až do končin země. A každé místo na zemi je centrum, když se tam slaví eucharistie. Velmi mnoho mladých, i když v Sydney nebude přítomno fyzicky, bude tam virtuálně a mnozí ? což je mnohem platnější ? tam budou přítomni duchovně, sjednoceni modlitbou. Mládež, jež se účastnila minulých Světových dnů mládeže, je dnes dospělá, a ví, jak cenná je v jejich životě tato zkušenost. Mládež dneška a dospělí zítřka se také dozví, že Sydney je blízko, a že naděje a láska budoucí církve i lidstva závisí také na nich.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.