Přehled australského tisku

14.7.2008 

S Papežovým příletem se ladění australského tisku významně změnilo. Palcové titulky a velké fotografie dokumentují přílet Benedikta XVI. na letiště v Richmondu, kde připravili přivítání zástupci místní církve a premiér Rudd. ?Papež rozněcuje oheň víry? píše národní deník ?The Australian? a zdůrazňuje, že cílem cesty Benedikta XVI. na Světové dny mládeže je ?přinést naději.? Nechybějí snímky poutníků a řeholnic, které čekaly na Papeže podél cesty, kterou se ubíral do rezidence v Kenthurst. Deník neopomíjí probrat oblíbené otázky jako sexualita, antikoncepce a čistota. V článku nadepsaném ?Papežův obranný plán proti útokům?se zabývá sexuálními skandály kléru. Na druhé straně dává slovo skupině mladých usilujících o kanonizaci australské řeholnice, bl. Marie McKillop, která by se stala první Australskou světicí. Komentátoři si všímají také vysokého počtu mladých ze zahraničí. Podle očekávání pořadatelů překročí 125 tisíc, ačkoli v květnu jich bylo zaregistrováno sotva 30 tisíc.

?The Sydney Morning Herald? parafrázuje na první stránce Papežova výzvu ?Sydney, pomáhej zachránit svět?. Autorka, která byla na palubě papežského speciálu, spojuje slova Benedikta před přistáním s tiskovou konferencí. Z témat vybírá jen dvě: sexuální skandály a ekologii. Stručně zmiňuje Papežovu výzvu k duchovnímu probuzení mladých a všímá si, že Benedikt XVI. nepolíbil po výstupu z letadla australskou zemi, jak to činíval Jan Pavel II. Z kritických hlasů nechybí prohlášení obětí sexuálních skandálů, pod titulkem ?Lituji, to nestačí, říkají oběti.?

Žehnající postava Benedikta XVI. vévodí dnešnímu vydání ?The Daily Telegraph?, s titulkem ?Pope loves Sydney? ? Papež miluje Sydney, se srdíčkem figurujícím na suvenýrech připravených na příval mladých poutníků. Deník ze Sydney přináší užitečné informace o papežské návštěvě, počínaje orientací v dopravě až po program. Nepomíjí další z oblíbených mediálních témat ? bezpečnostní opatření ani srovnání posledních dvou papežů. Nechybějí ale ani svědectví mladých lidí z různých koutů světa. Novinkou je proti tomu titulek nad zprávou o příletu, nazývající Papeže familiárně ?Papa Benny?.
Deníky se snaží vystihnout atmosféru města, proměněného zástupy mladých poutníků. ?Jsou přátelští, nadšení a zcela prostí onoho cynismu, který se často vynořuje z hlouby naší společnosti,? poznamenává ?The Sunday Telegraph.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.