Duch vzbudil hojnou žeň

20.7.2008 

Benedikt XVI. na setkání s organizátory SDM, Sydney

Pane kardinále,
drazí přátelé,
moje návštěva v Austrálii se chýlí ke konci a já bych rád vyjádřil svou vděčnost všem těm, kteří přispěli ke zdárnému průběhu Světového dne mládeže. Dnes večer patří můj dík zvláště vám, kteří jste tak štědře přispěli materiálním i duchovním způsobem k uskutečnění této události. Kardinál Pell poukázal na velké oběti, které jste přinesli při plánování a v průběhu těchto nádherných dnů života australské církve. Rád bych poděkoval osobně každému z vás nejen za oběti, ale také za důvěru, kterou jste mládeži svěřili, a za důvěru v milost Boží, která působí v jejich srdcích. Modleme se, aby tato investice naděje, kterou mnozí z vás do nich vložili, přinesla plody v jejich životech, v životě Kristovy církve i v budoucnosti tohoto našeho světa!

Zásluhou práce organizačního výboru a spolupráce mnoha soukromých osob, firem, sdružení a místních autorit měli mladí lidé z celého světa v těchto dnech příležitost poznat krásy této země a srdečnou pohostinnost australského lidu. Oni zase obohatili tuto zemi svým svědectvím o lásce Kristově a moci jeho Ducha, který působí v církvi.

Jsem si jist, drazí přátelé, že váš podíl na přípravách Světového dne mládeže vám umožnil učinit zvláštní zkušenost s mocí Ducha Svatého. Během příprav tohoto velkolepého mezinárodního setkání a ve snaze čelit všem případným eventualitám jste bezpochyby prožili chvíle obav a starostí, ba dokonce strachu a úzkosti o výsledek celé akce. Nyní můžete zpětně pozorovat hojnou žeň, kterou Duch vzbudil prostřednictvím vašich modliteb, vytrvalosti a namáhavé práce. Kolik dobrých semen jste v těchto několika dnech zaseli!

Drazí přátelé, svatý Pavel, který zasvětil svůj život službě evangeliu, nám připomíná, že ?blaženější je dávat než dostávat? (Sk 20,35). Vaše velkorysost a oběti představují podstatný, byť často skrytý přínos pro úspěšný průběh tohoto Světového dne mládeže. Kéž se duchovní radost a uspokojení, které jsme všichni v těchto dnech zakoušeli, stanou nevyčerpatelným pramenem požehnání ve vašem životě. Nepochybujte nikdy o pravdě, kterou přislíbil Pán a podle níž pokaždé, když mu věnujeme svou tvořivost, své zdroje i sami sebe, obdržíme mnohem více (srov. Mt 19,29).

S těmito pocity každému z vás ještě jednou hluboce děkuji. Vás i vaše rodiny svěřuji láskyplné přímluvě Naší Paní od Jižního kříže, Pomocnici křesťanů, a ze srdce vám uděluji své apoštolské požehnání jako záruku moci a pokoje v Ježíši, Synu Božím.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.