Světový tisk o setkání mládeže v Sydney

22.7.2008 

Světový tisk píše o australském setkání mládeže v superlativech nebo jim alespoň přiznává úspěch jako církevní akci. ?Benedikt XVI. rozjásal mládež celého světa,? píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Londýnský Daily Telegraph shrnuje nejdůležitější body papežských homilií a důraz klade na varování před duchovní prázdnotou hrozící současnému člověku. Deník si všímá, že mnoho mladých strávilo chladnou noc ze soboty na neděli pod hvězdami. Šedivý Papež poutníky nezklamal, shrnuje Daily Telegraph.

Pařížský Le Figaro se zaměřuje na projevy lítosti nad případy sexuálního zneužívání ze strany kléru. Milánský Corriere della Sera poznamenává, že Benedikt XVI. dobře zvládal obtíže cesty a při setkání s mladými byl uvolněnější než před třemi lety v Kolíně. Korespondent deníku, Luigi Accattoli, vidí v Papežových slovech u protinožců přání, aby křesťanství bylo viditelně přítomné v dnešní společnosti.

Na Marca Politiho z La Repubblica naproti tomu zapůsobilo ticho, které zavládlo po promluvě Beneidkta XVI. na hipodromu v Randwick. Andrea Tornielli v Il Giornale mluví o mimořádné duchovní síle vyzařující ze stovek tisíc mladých, kteří v minulých dnech ovládli Sydney. Nejde jim o toho či onoho Papeže, kvůli jeho osobním vlastnostem. Vidí v něm Kristova zástupce, svědka a hlasatele Toho, kdo dává odpověď na nejhlubší očekávání lidského srdce.

Isabelle de Gaulymyn na stránkách katolického deníku La Croix vyjadřuje přesvědčení, že Světové dny mládeže dlouho přežijí svého inspirátora, Jana Pavla II. a stanou se důležitým orientačním bodem současné církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.