Mons. Egger o atmosféře v Bressanone před papežovou dovolenou

24.7.2008 

V pondělí přivítá mons. Wilhelm Egger, biskup Bolzano-Bressanone, ve své diecézi papeže Benedikta XVI. Ten tu stráví dvoutýdenní dovolenou. Z Alto Adige se bude také v neděli 3. a 10. srpna přenášet promluva Benedikta XVI. před polední modlitbou Anděl Páně. Mons. Wilhelm Egger přiblížil Vatikánskému rozhlasu, jaká je tu před příjezdem Svatého otce atmosféra:

?Je tu atmosféra velkého očekávání. Mnoho lidí mi říká, že je pro ně velkou radostí a ctí, že k nám Svatý otec přijede. Technické záležitosti už jsou zařízené. Máme už i seznam těch, kdo se budou účastnit obou nedělních poledních modliteb. Svatý otec se v neděli 3. a 10. srpna bude modlit Anděl Páně na náměstí před katedrálou, které pojme 9 tisíc osob. Z bezpečnostních důvodů musíme předem znát jejich jména a to už je hotové.?

Budou tu ještě nějaká jiná veřejná vystoupení Svatého otce, kromě modliteb Anděl Páně?

?První, řekněme, veřejné vystoupení bude jeho příjezd na náměstíčko před seminářem. Přijetí proběhne neformálně, nebudou tu žádné oficiální projevy. A kromě oněch dvou nedělních modliteb tu bude také setkání s kněžími, to proběhne 6. srpna. Na ten den také připadá svátek Proměnění Páně. Shromažďujeme dotazy, které kněží chtějí Svatému otci položit. Koordinátor pobytu Svatého otce zde mi říkal, že je přestal počítat, když došel k dvěma stům.? Benedikt XVI. to už u vás dobře zná z doby, kdy ještě nebyl na Petrově stolci...

?Vždy mi přijde jeho prosba o přijetí v semináři. Každý rok jeden velmi zdvořilý dopis a potom na konci poděkování. Myslím, že už tu byl tak desetkrát. Doufáme, že i letos tu najde klid, který potřebuje pro modlitbu. Také se mu líbí velká knihovna semináře. Nevíme, jestli se i tentokrát pustí do psaní. Hlavně doufáme, že se mu tu dostane odpočinku, jak po duševní, tak po tělesné stránce. Od nás se očekává, že budeme chránit jeho soukromí. Musíme zajistit, aby tu měl klid, po posledních tolik náročných týdnech.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.