Federico Lombardi ke kritice encykliky Humanae Vitae

25.7.2008 

Dnes uplynulo přesně 40 let od vydání encykliky Humanae Vitae. Italský deník ?Corriere della Sera? při té příležitosti zveřejnil otevřený list, který je adresovaný papežovi, a který tento dokument Pavla VI. ostře napadá. Povrchnost a neoprávněná tvrzení obsažená v listu komentuje mluvčí Svatého stolce, P. Federico Lombardi:

?Především: signatáři jsou jisté skupiny, jejichž kritické postoje jsou dobře známé. Neomezují se jen na učení o manželské morálce, ale týkají mnoha dalších témat (například kněžského svěcení žen) a již dlouho stojí v opozici k učení církve. Nejde tedy o nic nového. Kromě toho dlouhý seznam vyjmenovaných skupin není ničím překvapivým, jelikož jde často o národní sekce téže skupiny a řada dalších nepředstavuje významné iniciativy.
Nejzávažnější obvinění, totiž že katolický postoj je příčinou šíření AIDS, a tedy bolesti a smrti, když brání osvícené politice veřejné zdravotní péče, je zjevně neopodstatněné. Šíření AIDS je zcela nezávislé na náboženském vyznání národů a na vlivu církevní hierarchie. Kromě toho politika potírání AIDS založená v první řadě na šíření prezervativů, do značné míry selhala. Odpověď na AIDS vyžaduje daleko hlubší a strukturovanější zásahy, ve kterých se církev na mnoho způsobů angažuje.
Především ale onen ?list? ani zdaleka nevystihuje skutečný problém, který je v centru ?Humanae vitae,? totiž souvislost mezi lidským a duchovním vztahem manželů, problém sexuality jako výraz a plodnost tohoto vztahu. V celém listu se ani jednou neobjevuje slovo ?láska?. Zdá se, že skupiny podepsané pod listem, ani trochu nezajímá. Veškerá naděje světa a manželských párů jakoby spočívala pouze v antikoncepci. Abychom pochopili význam Encykliky a její ?prorockou? hodnotu, stálo by za to přečíst znovu Papežovu promluvu z 10. května minulého roku k účastníkům sympózia, které probíhalo na Lateránu právě u příležitosti 40. výročí ?Humanae vitae.? Kromě toho je zcela zřejmé, že nejde o článek, který by vyjadřoval teologický nebo morální postoj, nýbrž o placenou propagandu antikoncepčních prostředků. Bylo by na místě ptát se kdo ji zaplatil a proč.?

Encyklika ?Humanae Vitae? byla a je znamením rozporu, píše na stránkách dnešního vydání ?Osservatore Romano? Giovanni Maria Vian. V článku ke 40. výročí podpisu tohoto historického dokumentu Pavlem VI. šéfredaktor vatikánského deníku cituje názor kardinála Josepha Ratzingera. Poznamenává, že hlasy nesouhlasu a polemické reakce mají důvod v řadě různých činitelů, od kulturní atmosféry doby po zájmy farmakologického průmyslu. Pavel VI. osobně označil tuto encykliku ? vedle ?Populorum Progressio? za nezbytnou ve službě pravdě víry.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.