Chatámí: Civilizace mají kořeny v náboženstvích

22.1.2004 

Vedoucí představitelé švýcarských náboženských komunit se v úterý 20. ledna setkali s prezidentem iránské republiky, Mohammadem Chatamím, během jeho oficiální návštěvy ve Švýcarsku. V centru rozhovorů, kterého se zúčastnili zástupci křesťanských společenství a bernský rabín, byl rozvoj mezináboženského dialogu.

Prezident Chatámí projevil velký zájem o ustanovení bilaterálních výměn se švýcarskými náboženskými komunitami: "Civilizace mají své kořeny v náboženstvích, proto také dialog mezi civilizacemi má své kořeny právě v náboženstvích," uvedl.

Představitelé švýcarských církví poznamenali, že se potýkají na jedné straně s fundamentalizmem a na druhé s náboženskou lhostejností. Mezináboženský dialog může přispět k novému nalezení duchovní dimenze ve společnosti a posílit pokojné soužití mezi náboženstvími. Vzor k tomuto konstruktivnímu dialogu poskytla Společná deklarace s názvem "Posílit mírové vztahy ve Švýcarsku a na světě", podepsaná 5.března 2003 církvemi působícími ve Švýcarsku, Sdružením tamních islámských organizací (COIS) a Švýcarskou federací židovských komunit.

Ze setkání s iránským prezidentem vzešel návrh na vytvoření "Rady náboženství", ve které by se čelní představitelé tří monoteistických náboženství mohli pravidelně stýkat.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.