Na Univezitě Yale proběhla islámsko-křesťanská konference

31.7.2008 

Na universitě Yale ve Spojených Státech dnes končí islámsko-křesťanská mezináboženská konference. Jde o první veřejnou akci odpovídající na list, který 138 muslimských intelektuálů adresovalo v říjnu minulého roku představitelům křesťanských církví. Nabídli v něm křesťanům dialog jako cestu k lepšímu vzájemnému porozumění ? a v důsledku také k míru. Konference na Yale University začala minulý pátek. První část probíhala za zavřenými dveřmi. 60 teologů debatovalo o pojetí lásky k Bohu a k bližnímu v obou náboženstvích. Veřejné části, zahájené v úterý, se účastnilo 150 teologů a intelektuálů.

Ačkoliv mezi účastníky americké konference katolíci nechyběli, hlavními zástupci křesťanské strany byli protestanti. Významné zastoupení měli evangelikální církve, známé svým velmi kritickým přístupem k islámu, který označují za náboženství falešné a plné násilí. Na konferenci na to upozornil evangelická teolog z Kanady, John Stackhouse. ?Evangelikální křesťané chtějí obracet ? řekl - a islám považuje za největší urážku právě obrácení muslima.?

Na druhou stranu muslimové jsou s průběhem konference spokojeni. Ideu, s níž přistoupili ke konferenci zřetelně formuloval turecký filosof, Ibrahim Kalin: ?Ačkoliv se vyjadřujeme v různých teologických jazycích, skutečný předmět naší reflexe je jeden a ten samý. Bůh je jen jeden, a my se k Němu přibližujeme prostřednictvím různých jazyků.? ? řekl islámský filosof k mezináboženské konferenci na Yale University.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.