Angažovanost v politických a sociálních sporech spojuje křesťanské denominace

22.1.2004 

Úzkou spolupráci křesťanů různých denominací posiluje v Hongkongu společný postup v politických a sociálních sporech. Potvrdilo to sympozium připravující Týden modliteb za jednotu křesťanů, nazvané "Ekumenické hnutí v 21. století, výzvy a příležitosti", pořádané zároveň jako připomínka 50. výročí založení Křesťanské rady Hogkongu.

Tamní pomocný biskup John Tong Hon i reverend Nicholas Tai Ho-Fai z luteránského semináře připomněli společný postup v nedávných akcích na podporu demokracie i v době šířící se epidemie Sars. Oproti tomu pravoslavný metropolita Nikita Lulias mluvil o vzájemném respektu mezi církvemi: "Ekumenismus by neměl být diktován většími církvemi na úkor minoritních," zdůraznil Lulias.

Debaty se dotkly také otázek z morální oblasti jako je potrat, rozvodovost nebo homosexualita. Mons. Tong poznamenal, že tyto otázky nedělí pouze církve, ale jsou příčinou rozporů také uvnitř jednotlivých komunit. Vyjádřil přání, aby se nestaly překážkou otevřené a přehledné diskuse.

Sympozia se zúčastnil také pastor Konrad Raiser, který končí svou misi generálního sekretáře Světové rady církví. Ocenil zejména angažovanost křesťanů v politických a sociálních sporech. Podle Raisera je společná angažovanost v politických a sociálních sporech integrální součástí ekumenického svědectví.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.