Pietní akt u sochy Jana Palacha v Římě

22.1.2004 

Češi žijící v Římě si připomněli 35. výročí tragické smrti Jana Palacha. Podrobnosti pro nás připravil Petr Šabaka:

Dnes 22. ledna položil smuteční věnec velvyslanec České republiky v Itálii Libor Sečka k soše Jana Palacha, která se nachází na stejnojmenném náměstí v Římě.

Tato bronzová socha zde byla umístěna jako první Palachův pomník na světě, již v roce 1970, díky iniciativě čtenářů deníku Il Tempo. Je dílem italského sochaře V. Colbertalda.

Jan Palach se stal jednou ze symbolických postav českých dějin. V roce 1967 začal studovat na Vysoké škole ekonomické a od roku 1968 studoval na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Těžce prožíval vývoj v zemi po sovětské okupaci v srpnu 1968 a 16. ledna 1969 se na protest proti ústupkům okupantům a pro vyburcování národní morálky na Václavském náměstí v Praze polil hořlavinou a zapálil. Těžkým popáleninám podlehl 19. ledna 1969 a jeho pohřeb se stal výrazem odporu proti okupaci.

Papež Pavel VI. při svém poselství 26. ledna 1969 v souvislosti se smrtí Jana Palacha prohlásil: "Není možné schvalovat tragickou formu tohoto svědectví, ale jeho hodnotu uchovejme, protože ukazuje na svrchovanost oběti sebe sama z lásky k druhým."

"Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které stačí," řekl před svou smrtí Jan Palach. Palachova absolutní oběť je aktuální i dnes. Pro některé mladé lidi je obtížné přijmout právě nevratnost Palachovy oběti. Je vzdát se vlastního života vůbec křesťanské? Je vůbec přijatelné pro dnešní dobu? Na výzvu, učiněnou před třiceti lety, nemusíme dnes odpovídat tím, že se svého života vzdáme, ale tím, že jej naplníme. Pro studenty to znamená být neúnavnými ve studiu a v hledání pravdy, pro všechny lidi být poctiví a pravdiví ve svém životě, v rodině, v povolání. A to je naše každodenní, trpělivá oběť.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.