Nuncius v Rusku: konflikt mezi Ruskem a Gruzií je zbytečné krveprolití

11.8.2008 

Za zbytečné krveprolití označil apoštolský nuncius v Rusku, mons. Antonio Mennini, konflikt mezi Ruskem a Gruzií a obě strany vyzývá k dialogu. Konflikt, který začal v regionu Jižní Osetie, si podle nepotvrzených zpráv vyžádal už na dva tisíce životů . Podle agentury Interfax utíká z Gruzie na 30 tisíc civilistů. Gruzínské ministerstvo zahraničí oznámilo během dnešní noci útočilo na Gruzii asi padesát ruských bombardérů.Ministři zahraničí zemí G7 vyzvali Moskvu, aby přistoupila na nabídku okamžitého příměří s Gruzií a respektovala tak její územní celistvost.
Situaci v hlavním městě Gruzie Tbilisi popsal apoštolský administrátor pro katolíky latinského ritu na Kavkaze mons. Giuseppe Pasotto:

?V tuto chvíli je tu hodně obav, někteří lidé odsud utíkají. Je tu velké napětí. V jiných městech, jako například Gori, je situace hodně komplikovaná. Po bombardování jsou tu zničení domy... A tady se mnozí obývají, že to, co se stalo v Gori může se stát i v Tbilisy.?

Podle informací mons. Pasotta se na výzvu patriarchy konaly společné modlitby za mír. Modlitebního shromáždění se účastnili zástupci náboženských i etnických menšin. Ve společném prohlášení vyzvali ostatní země k podpoře mírového řešení.
Ke krizovému konfliktu mezi Ruskem a Gruzií se pro náš rozhlas vyjádřil také apoštolský nuncius v Rusku, mons. Antonio Mennini:

?Církev má velkou zbraň v podobě modlitby, ale zároveň může intervenovat u mezinárodních organizací, které už z části potvrdili, že jsou připraveny vyjednávat, aby došlo ke smíření stran a aby se otevřela cesta k jednání, které by přineslo trvalé řešení, jenž by respektovalo a uspokojovalo oprávněné nároky všech zainteresovaných.?

A jaká je atmosféra v Rusku:

?Rusové jsou znepokojeni, protože 90% osetské populace má ruský pas. Vzniklo tu hnutí dobrovolníků, kteří chtějí jít bojovat. To by byla skutečná katastrofa, protože by to přineslo jen zintenzivnění konfliktu. Lze chápat pocity, emoce, ale stále opakujeme, že se musíme modlit, aby převládl rozum a především vědomí toho, že máme společné křesťanské kořeny,? říká apoštolský nuncius v Rusku, mons. Antonio Mennini.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.