Probíhá první fáze rekonstrukce papežské knihovny

18.8.2008 

Svatý stolec buduje super moderní kryt. Leží pod Vatikánskou knihovnou a bude chránit 75 tisíc rukopisů, jednu z nejbohatších sbírek na světě. O probíhající rekonstrukci Vatikánské knihovny a jejích pokladech referuje na stránkách Osservatore Romano kard. Raffaele Farina, plným titulem Archivář a bibliotekář Svaté církve římské. Mezi vzácnými manuskripty jsou nejstarší exempláře děl Homéra, Cicerona, Vergilia nebo Danteho, připomíná kard. Farina, nemluvě o množství prastarých památkách křesťanského písemnictví a biblických kodexech. V bunkru bude také zvláštní místnost pro papyry, uchovávané v ochranné atmosféře.
První fáze rekonstrukce papežské knihovny skončí pravděpodobně ještě letos, zbytek ne dřív než za rok. Na zpřístupnění před rokem uzavřené knihovny čekají zástupy badatelů. Papežská knihovna jim otevřela brány už v 15. století, za pontifikátu Mikuláše V. Právě tomuto papeži-humanistovi vděčí vatikánská knihovna za svůj rozmach. Mikuláš V. jako první začal shromažďovat, a skupovat rukopisy ve všech koutech Východu i Západu. Co se nedalo koupit, nechával kopírovat. díky tomu jsou ve Vatikánu nejen manuskripty latinské a řecké, ale také čínské, japonské a blízkovýchodní. Od samého počátku měla papežská bibliotéka univerzální charakter, to znamená zahrnovala všechny oblasti vědění a všechny kultury.
Z vatikánských sbírek mohou čerpat všichni vědci a badatelé bez ohledu na národnost a náboženství. Ačkoliv statistiky v tomto ohledu neexistují, kard. Farina připouští, že v současnosti katolíci nejsou v převaze. Přesto je Vatikánská knihovna dodnes věrna svému mottu: ?Ad decorem militantis Ecclesiae?, tj. K ozdobě církve bojující, neboť uprostřed vatikánských knižních fondů je zřejmé, jak říká kardinál Archivář a bibliotekář, úzké spojení náboženství a kultury, které nikdy nevymizelo. Mezi 150 zaměstnanci knihovny jsou pouze tři duchovní osoby. Zbytek jsou laici, kteří ? vyznává v Osservatore Romano kard. Farina ? jsou jeho malou osobní farností.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.