Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

17.8.2008 

Nezabiješ!

k diskuzím o uzákonění eutanazie

Josef Koláček

?Eutanázie je vražda. Kdo provádí eutanázii je vrah, kdo podá druhému lék, či jinou látku primárně nikoliv ke zmírnění utrpení, nýbrž k ukončení života, je vrah. Všichni, kdo se snaží o prosazení zákona o tzv. důstojné smrti (jak nehorázný eufemismus !) jsou tedy spolupachatelé vražd a žádný zákon, byť by byl přijat, z nich tu vinu nemůže smýt.? To napsal Daniel Hudeček, lékař geriatr (tedy: odborník na léčení chorob ve stáří ? LN 28. 7. 2008) Taková slova najednou rozjasnila nedýchatelný smog ?politicky správných? řečí, argumentů a výmluv zastánců kultury smrti, jimiž častují a zpracovávají veřejnost téměř všechny hromadné sdělovací prostředky. Proti jejich postmoderním, názorům od zeleného stolu stojí skutky, konkrétný skutky a pomoc starým a nemocným osobám, zvláště nevyléčitelným, jaké poskytují hospice, nyní už v každém kraji ČR. Pochopitelně první na dostřel je MUDr. Marie Svatošová, presidentka hospicového hnutí, jež poskytuje paliativní péči o ně. Zatímco zastánci kultury smrti halasně prosazují svá hesla o ?kvalitě života a svobodě ukončit jej?, ona se odvážila jít proti tomuto zhoubnému proudu, tím že našla řešení, jak může člověk důstojně a bez velkých bolestí umírat a ne být odsunut, likvidován, protože překáží nebo jen ztěžuje honbu za příjemnostmi života a je vykřičníkem pro toho, kdo se vyhýbá konfrontaci se smrtí, jež je nedílnou součástí lidského údělu. K tomu pak Dr. Hudeček dodává: ?Kdo pečuje o nevyléčitelně nemocné, ten ví, že s dobrou podporou jsou schopni prožít kvalitní konec života... Velká skupina umírajících v terminální fázi již není kontaktní natolik, aby byla schopná komunikovat. Umí se pan Hamerský ( a s ním i bojovní liberálové a socialisté) vcítit do toho, co prožívají a posoudit, zda má jejich současné bytí smysl či nikoliv. Umí to jejich rodinný příslušník či pečovatel? Tvrdím, že nikoliv!?
?Pracuji jako zdravotní sestra už 24 let a s utrpením a nemocí jsem téměř denně ve styku,? píše Jana Siebrová (LN 31. 7.2008 ) A klade zásadní otázky: ?Jaký obraz starých a nemocných lidí předkládáme společnosti, dětem, mladým lidem... když čtu články o eutanázii, myslím si, že páni poslanci nemají potřebné zkušenosti ani praxi... a tak se ptám, co je vůbec vede k tomu, aby o tomto tématu diskutovali? Není to spíše touha zviditelnit se? Myslím si to. Zajímalo by mě, kolik jich doprovázelo nemocného člověka až do konce, zda seděli u jeho lůžka a ptali se ho, zda chce zemřít. Z toho též vyplývá, že si neuvědomují, co je život a jak se k němu postavit?. Falešné argumenty zastánců kultury smrti podrobuje neúprosné palbě otázek Zbyněk Klíč (LN 31. 7.) ? Život sám o sobě je kouzelný, jedinečný a technickými, vědeckými a právními prostředky nepostižitelný. Kvalita života je použitím právě těchto nástrojů. Co je však kvalitní život, jak jej definujeme? Chce babička na vesnici stejná práva, svobody a možnosti jako dvacetiletý mladík v Praze: Jak se liší kvalita života u nás, v Americe a třeba Ugandě? Kdo zavede kritéria kvalitního života, jak se budou měnit v závislosti na změně vládní garnitury, světových podmínkách a vývoji techniky? Termín od základu neobstojí a to především vzhledem k faktu, že život sám o sobě je kvalitou a definice nějakého lepšího, kvalitnějšího a hodnotnějšího života si nezadá s Hitlerovými definicemi nadlidí. Kvalitu života v tomto smyslu nelze zavést a jako argument zastánců eutanázie je nepřijatelný?.
6. srpna se Benedikt XVI . setkal s kněžími brixenské diecéze. 42 letý kaplan z Bolzana Willy Fusaro, který v roce svého svěcení 1991 onemocněl roztroušenou sklerosou, mu položil otázku po smyslu utrpení. Na příkladu Jana Pavla II mu papež ukazoval, že utrpení není pouhé NE, něco negativního, nedostatek něčeho, nýbrž kladná skutečnost. Je-li přijímána v lásce ke Kristu a ke druhým, je to vykupitelská síla, síla lásky a není o nic méně mocná než velké skutky z jeho prvního údobí pontifikátu. Jan Pavel II. nás naučil, že Bůh, který je láska, tím, že se ztotožnil s naším utrpením, nás bere do svých rukou a noří do své lásky. Vždyť jenom láska je koupelí vykoupení, očištění a znovuzrození?.
A v další odpovědi docentu Golserovi, vyniklo: ? Kde není žádný Bůh, tam nastupuje bezohledná spotřeba stvoření, tam je hmota pouze materiálem pro nás, my sami jsem poslední instance, prostě všechno nám patří a my to spotřebováváme pro sebe. Bezohledné konzumování stvoření nastává tam, kde není žádná dimenze po smrti, kdy v tomto životě takřka strháváme na sebe všechno, co lze vůbec mít?.
A budou-li tyto hlasy vytěsněny z vědomí, umlčeny, pak ?bude křičet kamení?, jak odpověděl Ježíš farizejům (Lk 19, 40). A to kamení křičí: ?Eutanázie je vražda. Kdo provádí eutanázii je vrah, kdo druhému podá lék či jinou látku určenou primárně k ukončení života, je vrah. Všichni, kdo se snaží o prosazení zákona o tzv. důstojné smrti,? jsou spolupachatelé budoucích vražd a žádný zákon z nich tu vinu nemůže smýt.?

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
5.2.21 Portugalská církev: Rozporuplné legalizovat eutanazii v pandemickém kontextu
12.1.21 Německé církve se distancují od asistované sebevraždy v křesťanských nemocnicích
8.1.21 Paradox pandemie: Úzkostná ochrana života versus liberalizace eutanázie
22.9.20 Samaritanus bonus - Odpověď na nově prosazované zákony o eutanazii
23.4.20 Nizozemsko schválilo eutanazii pacientů s pokročilou demencí



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti