Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   2. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

8.9.2008 

Prohlubte vědomí své totožnosti

Benedikt XVI. ke kněžím a seminaristům, Sardinie 7.9.

Česká sekce RV

Drazí bratři v kněžské službě,
drazí seminaristé a studenti teologie,
drazí bratři a sestry!

Mám v živé paměti obraz podmanivé eucharistické oběti dnes ráno před bazilikou Naší Paní z Bonarie. Kolem Marie, zvláštní patronky celé Sardinie si dala dostaveníčko farní společenství z celého regionu, a nyní jako prodloužení onoho duchovního setkání, mám to potěšení, že mohu hovořit s vámi, drazí kněží, seminaristé, studenti a profesoři papežské teologické fakulty Sardinie, v této katedrále, jež je také zasvěcena Panně Marii. V tomto starobylém chrámu, obnoveném a zkrášleném během let péčí horlivých pastýřů, všechno mluví o víře, o živé víře, dosvědčované zbožným uchováváním ostatků mučedníků z Cagliari, mezi nimiž rád uvádím svaté biskupy Siridonia, Martina, Ninfa, Hilaria, Fabricia a Giovenala.

Ze srdce děkuji arcibiskupovi mons. Giuseppe Manimu, za slova na uvítanou, kterými se na mne obrátil jménem všech biskupů, a kněží z Cagliari a celé Sardinie. Při setkání s vámi, drazí přítomní kněží, myslím s láskou a vděčností na vaše spolubratry, kteří působí na tomto ostrově, na půdě obdělávané a pěstované s apoštolskou horlivostí těmi, kteří vás předešli. Ano! Sardinie poznala kněze, kteří jako ryzí učitelé víry zanechali úchvatné příklady věrnosti Kristu a církvi. Tentýž nedocenitelný poklad víry, spirituality a kultury je dnes svěřen vám; je vložen do vašich rukou, abyste byli jeho pozornými a moudrými správci. Pečujte o něj a uchovávejte jej s radostí a evangelijním nadšením!

Obracím se nyní s otcovskou láskou ke komunitě semináře a teologické fakulty, kde mnozí z vás mohli uskutečnit svou doktrinální a pastorační formaci a kde se nyní různí mladí připravují na budoucí kněžskou službu. Musím poděkovat vychovatelům, a profesorům, kteří se denně věnují tak důležité apoštolské práci. Doprovázet kandidáty při jejich formaci ke kněžskému poslání, znamená pomáhat jim, aby se připodobnili Kristu. V tomto úsilí jste vy, drazí vychovatelé a profesoři, povoláni vykonávat nezastupitelnou roli, protože právě v těchto letech jsou kladeny základy budoucnosti kněžské služby. Právě proto, jak jsem při různých příležitostech zdůraznil, je třeba vést seminaristy k osobní zkušesnoti s Bohem, prostřednictvím denní osobní i komunitní modlitby a především prostřednictvím eucharistie, slavené a pociťované jako ohnisko veškeré vlastní existence. V posynodální exhortaci Pastores dabo vobis Jan Pavel II. napsal: ?Teologická intelektuální formace a duchovní život, zvláště život modlitby se setkávájí a navzájem se posilují, aniž by odnímala serióznost bádání či duchovní chuť modlitby? (č. 53).

Drazí seminaristé a studenti teologické fakulty, vy víte, že teologická formace ? připomínal to ještě můj ctihodný předchůdce v uvedené apoštolské exhortaci - je náramně složité a náročné dílo. Máte si přitom osvojit ?úplný a jednotný? názor na zjevené pravdy a přijmout je ve zkušenostech víry církve. Z toho vyvěrá dvojí požadavek znát ?všechny? křesťanské pravdy a znát je organicky, tzn. vytvořením ?syntézy, která je plodem přínosu různých teologických oborů, jehož specifičnost nabývá ryzí hodnotu pouze v jejich hluboké koordinaci? (č. 54). Kromě toho vás má v těchto letech každá činnost a iniciativa disponovat ke sdílení lásky Krista, Dobrého pastýře. Jím jste byli povoláni, abyste byli zítra služebníky a svědky: služebníky jeho milosti a svědky jeho lásky. Vedle studia a pastoračních a apoštolských zkušeností, na nichž se můžete podílet, nezapomínete nicméně klást na první místo stálé úsilí o důvěrné spojení s Kristem. V tom, a pouze v tom je tajemství vašeho opravdového apoštolského úspěchu.

Drazí kněží, drazí kandidáti kněžství a zasvěceného života, Bůh vás chce všechny pro sebe a volá vás, abyste byli dělníky na jeho vinici, jako to udělal s tolika muži a ženami během křesťanských dějin vašeho ostrova. Oni dokázali odpovědět na jeho velkodušné volání ?Ano?. Myslím například na evangelizační dílo vykonané řeholníky: od františkánů k mercedářům, od dominikánů k jezuitům, od benediktinů k vincenciánům, od salesiánů ke skolopům, od bratří křesťanských škol k Giuseppinům, k Orionistům a ještě tolika dalším. A jak zapomenout na velký rozkvět ženských řeholních povolání, jejichž je Sardinie pravou líhní? V mnoha řádech a kongregacích jsou přítomny ženy za Sardinie, zvláště v klauzurních klášterech. Bez tohoto velkého ?množství svědků? (srov. Žid 12, 1) by jistě bylo těžší šířit lásku Krista v zemích, rodinách, ve školách, v nemocnicích, ve věznicích a na pracovištích. Jaké bohatství dobra se nahromadilo díky jejich oddanosti! Bez semena křesťanství by byla Sardinie prostě křehčí a chudší. Spolu s vámi vzdávám díky Bohu, který nikdy nedopouští, aby jeho lidu chyběli svatí vůdcové a svědci!

Drazí bratři a sestry, je nyní na vás, abyste pokračovali v dobrém díle, vykonaném těmi, kteří vás předešli. Zvláště na vás, drazí kněží, se obracím s láskou a ujišťuji vás svou duchovní blízkostí, abyste uměli odpovědět na výzvu Pána k bezvyhradné věrnosti, jak to nedávno udělali někteří vaši spolubratři. Připomínám dona Graziana Muntoniho, kněze diecéze Nuoro, který byl zabit o vánoční vigilii v roce 1998, když šel do kostela sloužit mši svatou a O. Battore Carzedda z Papežských misijních děl, který dal svůj život, aby se věřící všech náboženství otevřeli upřímnému dialogu nesenému láskou. Ať vás nezastraší, ani neodradí těžkosti. Zrno a koukol, jak víme, porostou spolu až do konce světa (srov. Mt 13, 30). Je důležité, být dobrým zrnem, které padne do půdy a přinese plody. Prohlubte vědomí své totožnosti: kněz pro církev a v církvi je pokorné, ale skutečné znamení jediného a věčného kněze, jímž je Ježíš. Musí rozhodně hlásat slovo a obnovovat jeho gesta odpuštění a oběti, konat láskyplnou službu svému stádci ve společenství s pastýři a být ochotný věrně přijímat učení magisteria. Oživujte tedy každý den charizma, které jste přijali vzkládáním rukou (srov. 2 Tim 1, 6) tím, že se ztotožníte s Ježíšem Kristem v jeho trojí funci posvěcovat, učit a vést stádce. Kéž vás chrání a doprovází Panna Maria, Matka církve. Všem vám žehnám se zvláštní vzpomínkou na staré a nemocné kněze a na osoby svěřené vaší pastorační péči.

Děkuji za toto setkání a přeji všechno dobré pro vaši službu!

Přeložil Josef Koláček

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.12.19 František vydal apoštolský list o významu a hodnotě vánočních jesliček
30.11.19 Papež František v římské Charitě: Bláznovství lásky, služby a zranitelnosti
21.9.19 Prosme o milost nevidět v nikom nepřítele, kázal papež v Albanu
15.7.19 Petrův nástupce navštíví diecézi Albano
16.6.19 Papež navštívil Camerino: Bůh uzdravuje naši raněnou paměť



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti