Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

30.12.2008 

Nevánoční zprávy

K situaci v Pásmu Gazy

Johana Bronková

?Obvyklá prázdná slova nebo něco víc?? Uklouzlo moderátorovi hlavní zpravodajské relace italské televize, když se v sobotu večer ptal korespondenta z New Yorku, jak reagovalo OSN na izraelský útok v Pásmu Gazy.

Přelom starého a nového roku zase jednou přinesl před oči nevánoční téma: nejde o přírodní katastrofy, jako tsunami před čtyřmi lety nebo zemětřesení, které přesně před sto lety zdecimovalo italský jih. Před jejich statisíci obětmi stane člověk otřesen a nenadále zaskočen pravdou o křehkosti své existence ? ale ví, co dělat, ví, že jeho úkolem je postarat se o přeživší, sbírat fondy, adoptovat sirotky, stavět novou budoucnost.

S katastrofami, které si lidé působí sami, je to horší. Zlo je hmatatelnější. Co naplat, že je situace pochopitelná, vysvětlitelná a do jisté míry předvídaná? Nekonečný příběh konfliktu na Blízkém východě je lakmusovým papírkem světové stability. Přesně reagoval vatikánský mluvčí, když ho popsal jako sázku na logiku nenávisti na jedné straně a víru v logiku síly na straně druhé.

Pojďme ale se podívat na některá fakta:
Už od svého založení v roce 1987 si Hamas klade za cíl vymazat hebrejský stát z mapy světa. Arafatem podepsané dohody z Oslo považuje za zradu. Přestože většina arabských států se oficiálně vyslovuje pro mír, Hamas se může spoléhat na poměrně silnou zahraniční podporu. Nejbližší je v sousedním Libanonu, nejen v uprchlických táborech Palestinců. Připravenost zasáhnout ohlásil také Hizbolláh. Ajatoláh Saíd Ali Chamejní, nejvyšší vůdce Iránu, vyzval muslimy celého světa k boji proti Izraeli. Hlas tohoto extrémistického muslimského předáka není zdaleka tak osamělý, jak se někdy prezentuje. Americký Muslim Public Affairs Commitee (MPAC), v médiích často citovaná muslimská instituce, která si klade za cíl formovat veřejné mínění a prosazovat muslimské zájmy v americké politice a společnosti, se nechala před vánoci slyšet hlasem neméně znepokojivým. Jeden z jejích mluvčích, Asghar Bukhari, prohlásil, že každý muslim, který bojuje proti Izraeli a zemře, je mučedníkem a půjde do ráje, protože na světě není větších utlačitelů než ?Sionisti?.

Izraelská strana zdůvodňuje zásah raketovými útoky palestinských ozbrojených skupin, které se staly na jihu země každodenností, o níž západní média už ani nereferovala. Vojenská akce má být definitivním vyrovnáním účtů s Hamasem. Jak zdůrazňují pozorovatelé, načasování útoku není nijak náhodné. V pozadí jsou volby plánované na 10. února a nejen ministryně zahraničí, Cipi Livni, hlavní kandidátka na funkci premiéra, má zájem na tom, aby neúspěch z boje proti libanonskému Hizbolláhu před dvěma lety byl definitivně zažehnán.

Když Ariel Sharon v roce 2005 jednostranně stáhl jednotky z Gazy, zdálo se, že svítá na lepší časy. Palestinci dostali příležitost pracovat na koncepci vlastního státu, který se jeví jako jediné schůdné řešení rozjitřené situace a který nejednou podpořili také poslední papežové. Když ovšem Hamas v červnu 2007 odstranil exponenty strany Al Fatah a definitivně převzal kontrolu nad Pásmem Gazy, šance na dohodu opět vybledly.

?Hebrejský stát si nemůže myslet, že mu bezpečnost zajistí výlučné spoléhání na vojenské řešení ? píše v dnešním úvodníku Osservatore Romano Luca Possati ? Jediná možná idea bezpečnosti vede nutně skrze dialog se všemi, dokonce i s těmi, kteří ho neuznávají. Alternativou je izolace, dokonce i uvnitř státu,? dodává. Zatímco ze Svaté země se ozývají hlasy vybízející mezinárodní společenství k činnosti, evropští politici se zatím neshodli na ničem jiném, než že násilí je špatné. Hlavní kroky se opět očekávají od Ameriky, bez ohledu na ekonomickou krizi. Bude to první zkouška Baracka Obamy, po nástupu do Bílého domu. Z jeho okruhu se proslýchá, že nová administrativa připravuje okamžitou deklaraci o mírovém jednání, jmenování ?hlavního zprostředkovatele? a zahájení diplomatických kontaktů se všemi vládami regionu, které mohou přispět k vyřešení krize, Irán nevyjímaje.

Nezbývá než si do nového roku přát, aby plány nezůstaly jen v novinových titulcích. A nezapomínat, že na přetržení kruhu nenávisti zpravidla lidské síly nestačí, a s ozvěnou Horského kázání vyprošovat alespoň trochu křesťanského milosrdenství pro bratry Židy i muslimy.



Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
11.7.19 Vědci odhalili biblický Siklag
4.6.19  Izraelský prezident děkuje křesťanům za pokračování v obnově baziliky Božího hrobu
14.3.19 Postní kampaň Caritas Internationalis pro obyvatele Pásma Gazy
30.7.18 Křesťané znepokojeni izraelskou deklarací národního státu židovského lidu
19.5.17 Respektujte důstojnost palestinských vězňů, vyzývají ordináři Svaté země



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti