Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   2. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

18.1.2009 

Charita a média

Ondřej Krajtl

Minulý víkend vyvrcholila tradiční Tříkrálová sbírka české Charity. Více než třináct a půl tisíce skupinek koledníků při ní obcházelo domácnosti po celé republice a v kostýmech Kašpara, Melichara a Baltazara sbírali dary pro potřebné. Zatím ještě nejsou k dispozici konečné výsledky tříkrálového koledování, ale podle průběžného sčítání a informací v médiích to vypadá, že letošní rok bude v množství získaných prostředků nejúspěšnějším ze všech dosud proběhlých ročníků.

Je to překvapivé. Média jsou totiž také plná zpráv a úvah o finanční krizi, mluví o ní ekonomové i politici. Na vlastní kůži bychom ji měli pocítit úplně všichni. Co na tom, že celá krize nejvíce ze všeho připomíná sebenaplňující se proroctví, pojem z mediální teorie. Jednoduše řečeno, čím častěji a hlasitěji budeme omílat nějaké tvrzení, tím snáze jej publikum přijme za své. Začne se podle něj chovat - a tak se naplní to, co ono tvrzení předpovídalo.

Zkrátka - spolu s krizí a rostoucími cenami energií by měli lidé více šetřit. A prvním a jednoduchým krokem k úsporám je přece omezení zbytečných výdajů - například přispívání do dobročinných sbírek. Ale není tomu tak, jak naznačují například výsledky Tříkrálové sbírky. Jak si vysvětlit rozpor mezi ochotou darovat a médii přiživovanými obavami z bídy?

Zdá se, že právě média jsou vinna vší špínou světa, poznamenal by skeptik. To přece média nás zásobují negativními informacemi, líčí jednu katastrofu za druhou, uráží, pomlouvají. Ukazují pouze lidskou malost a slabost, prohlubují pocit beznaděje, plní falešnými nadějemi. Podobná tvrzení jsou ovšem zavádějící a hrubě zjednodušené. Už jen proto, že předpokládají existenci homogenní mediální skupiny, v níž mají všichni když už ne přímo stejné cíle, tak alespoň stejné metody.

Na druhou stranu - média slouží i k dobrým věcem. Jsou to mediální obrazy a sdělení, co často urychlí rozhodování, zda otevřít peněženku a přispět potřebným. Mohou vyvolat vlnu solidarity. Informovat o potřebných v nouzi, pomáhat i vzdělávat.

Není to ovšem jen další důmyslná mediální past? Opravdu prostřednictvím medializovaných dobročinných akcí a veřejných sbírek žijeme caritas? Nebo si jen jednoduše kupujeme čisté svědomí, konzumujeme vlastní dobrý pocit stejně jako jiné produkty populární kultury? Latinský pojem caritas, který stojí za ochotou vzdát se části svého blahobytu, je často označován za prostý překlad řeckého agapé - lásky nezištně pečující o druhého. Obsahuje v sobě však ještě něco více, argumentovala před časem jedna z mých studentek. Caritas je dynamická láska, která sama sebe angažuje ve sdílení materiálních i duchovních podmínek milovaných osob. Touží po dobru, po obdarování svého objektu. V základu caritas stojí osobně angažovaný vztah. Ne pouhá dobročinnost, ale vztahová otevřenost.

Skutečná charitativní sbírka nemusí prodávat caritas jako předměty, nenabízí vstup do klubu vyvolených (my, co máme na klopě odznak vlastní nesobeckosti), netvrdí, že právě vy zachráníte svět. Nepotřebuje celebrity, které jí propůjčují jméno a zároveň se přiživují na soucitu a solidaritě. Naopak, charitativní sbírka staví na onom vztahu osobní angažovanosti. Jako třeba právě Tříkrálová sbírka. U vašich dveří zazvoní tři králové, kteří museli překonat vlastní ostýchavost, pohodlnost, nepřízeň počasí. Není to žádná velká zábava ani show. Nestaví na reklamních sloganech a poetických metaforách. Nabízí jednoduchou a jasnou paralelu. Hle, přicházejí potřební, tady jsou.

Největším nebezpečím médií není jejich negativita, nýbrž, jak už před lety upozorňoval americký publicista Neil Postman, jejich tendence obrátit vše na zábavu. Zbavit medializovaný obsah rozlišení na důležité a méně důležité a nabízet jen věci se stejnou - tedy žádnou - hodnotou. Postavit na jednu úroveň humanitární pomoc a soutěž tanečních amatérů, problémy sociálně vyloučených skupin a informace ze soukromí slavných.

S médii žít musíme a nelze je zatracovat, naopak, musíme se naučit je správně používat. Není také dost dobře možné věnovat svou pozornost pouze potřebným kolem sebe, jak to fungovalo v dávnějších dobách prostřednictvím městských chudobinců a nejrůznějších bratrstev. Nelze se tvářit, že ti vzdálenější pomoc nepotřebují. V tom média a veřejné sbírky mohou pomoci. Dát peníze a sledovat jen to, zda se dostanou na místo určení, to ale nestačí. Caritas je osobní vztah, je to angažovaná pomáhající láska.



Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti