Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   7. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

28.2.2009 

O ekonomické krizi z křesťanského pohledu

Benedikt XVI. na setkání s římskými kněžími, Vatikán

Česká sekce RV

Na čtvrtečním setkání Benedikta XVI. s kněžími římské diecéze se jedna z otázek, na které papež improvizovaně odpovídal, týkala probíhající ekonomické krize a postoji k ní z hlediska křesťanské víry. Benedikt XVI. v této souvislosti řekl:

?Řekl bych, že je třeba rozlišit dvě roviny. Za prvé makroekonomiku, která se uskutečňuje a sahá až k tomu poslednímu občanovi, který cítí důsledky chybného systému. Poukazovat na systémové nespravedlnosti přirozeně patří mezi povinnosti církve. Jak víte, už delší dobu připravujeme encykliku na toto téma. Během té doby jsem zjistil, jak je těžké mluvit o tomto tématu kompetentně, protože bez odpovídajících znalostí ekonomických skutečností nelze být věrohodným. Z druhé strany je třeba také mluvit s širokým etickým povědomím, které je jakoby vytvořené a probuzené vědomím, zformovaným evangeliem. Je tedy třeba poukazovat na základní pochybení, která se projevila krachem amerických bank, tedy na principielní chyby. Je to v posledku lidská chamtivost jakožto hřích nebo, jak praví list Kolosanům, chamtivost jakožto modloslužba. Musíme tedy poukazovat na tuto modloslužbu, která odporuje pravému Bohu a zaměňuje obraz Boha bůžkem Mamonu. Musíme to činit odvážně, ale také konkrétně. Velké moralizování k ničemu nevede, pokud se neopírá o poznání reality, které navíc pomáhá porozumět tomu, jak lze konkrétně a krok za krokem tuto situaci měnit. A aby bylo možné to činit, je přirozeně nezbytné jak pravdivé poznání, tak dobrá vůle všech.

Tady přicházíme k důležitému bodu. Existuje skutečně prvotní hřích? Kdyby neexistoval, mohli bychom se odvolat na jasný rozum pomocí argumentů, které jsou nepopiratelné a každému dostupné, a také na dobrou vůli všech. Jednoduše bychom pak mohli činit pokroky a reformovat lidstvo. Ale není tomu tak. Rozum ? i ten náš ? je zatemněn. Vidíme to denně. Protože egoismus, kořen chamtivosti, spočívá ve vůli chtít sebe sama a celý svět pro sebe. Existuje v nás všech. A to zatemňuje rozum, který může být i velmi vzdělaný, mít krásné vědecké argumenty a přesto zůstat zatemněn falešnými předpoklady. A postupuje pak s velkou inteligencí a mohutným krokem po špatné cestě. Také vůle je řekněme pokroucená, jak říkají církevní otcové. Není jednoduše ochotná konat dobro, ale hledá především samu sebe nebo dobro vlastní skupiny. Najít proto skutečnou cestu rozumu, pravého rozumu, je nesnadné a vyvíjí se svízelně v dialogu. Bez světla víry, které, která vstupuje do temnot prvotního hříchu, se rozum rozvinout nemůže. Právě víra však naráží na odpor naší vůle. Ta nechce vidět cestu, která s sebou nese také odříkání a nápravu vlastní vůle ku prospěchu druhého a ne nás samotných.

Proto je třeba jasně a racionálně poukazovat na jednotlivá pochybení bez velkého moralizování, nýbrž pomocí konkrétních důvodů, které budou v dnešním světě ekonomiky srozumitelné. Poukazovat na to je důležité. Je to neustálý úkol církve. V nové situaci, která vznikla v moderním světě, se na to snaží poukazovat, počínaje Lvem XIII., sociální učení církve. A nejenom poukazuje na chyby, což nestačí, ale ukazuje také na obtížné cesty řešení, kde je krok za krokem vyžadován souhlas rozumu a souhlas vůle, spolu s nápravou vlastního svědomí a vůle zřeknout se do jisté míry sebe samého a spolupracovat tak na tom, co je pravým cílem lidského života, celého lidstva.

Církev má tedy stále poslání bdít, hledat ze svých nejlepších sil jednotlivé důvody ekonomiky, vstupovat do tohoto usuzování a osvěcovat ho vírou, která nás osvobozuje z egoismu prvotního hříchu. Je úkolem církve vstoupit do tohoto rozlišování, do tohoto usuzování, nechat se slyšet, i na různých národních a mezinárodních úrovních, a tak pomáhat a napravovat. A to není snadná práce, protože mnohé osobní zájmy a národnostní skupiny se stavějí proti radikální nápravě. Možná je to pesimismus, ale mně se to jeví jako realismus: dokud tu je prvotní hřích nedojdeme nikdy k naprosté a radikální nápravě. Nicméně, musíme se snažit dělat všechno pro alespoň provizorní nápravu, která postačí lidstvu k životu a zabránit nadvládě egoismu, který se prezentuje jako nárok vědeckosti i národních a mezinárodních ekonomik.

Toto je tedy první rovina. Druhá spočívá v tom, že musíme být realisty. A vidět, že tyto velké cíle makroekonomiky se v mikroekonomice neuskuteční bez obrácení srdcí. Neexistují-li spravedliví, není ani spravedlnost. To musíme připustit. Protože svatý Pavel říká, že ospravedlnění je účinkem Kristova díla. Není to abstraktní pojem, týkající se hříchů, které nás dnes nezajímají, ale vztahuje se na celkovou spravedlnost. Tu může dát jedině Bůh, a daruje nám ji, budeme-li na všech možných úrovních spolupracovat.

Spravedlnost ve světě nelze vytvořit jenom dobrými ekonomickými modely, které jsou potřebné. Spravedlnost se uskutečňuje pouze, existují-li spravedliví. A spravedliví nejsou, pokud se denně, skromně nepracuje na obrácení srdcí, na vytvoření spravedlnosti v srdcích. Jenom tak se šíří korigující spravedlnost. Práce faráře je proto zásadní nejen pro farnost, ale také pro celé lidské společenství. Protože nejsou-li spravedliví, zůstává spravedlnost abstrakcí. A dobré struktury se neuskuteční, staví-li se proti nim egoismus kompetentních osob.

Tato naše pokorná každodenní práce je zásadní pro dosažení velkých cílů lidstva. A musíme pracovat společně na všech rovinách. Universální církev musí poukazovat, ale také hlásat, co a jak je možné dělat. Biskupské konference a biskupové musí jednat. Všichni musíme vychovávat ke spravedlnosti. Zdá se mi, že je dosud platný a realistický dialog Abrama s Bohem (Gen 18,22-33), když se Abram ptá: opravdu zničíš to město? Snad tam je padesát, snad deset spravedlivých. A deset spravedlivých stačí, aby město přežilo. Chybí-li však deset spravedlivých, tak i s celou svou ekonomickou naukou společnost nepřežije. Musíme dát vše do služeb výchovy, aby bylo zajištěno aspoň deset spravedlivých, a je-li to možné, tak mnohem víc. Právě našim hlásáním se přičiňujeme o to, aby bylo mnoho spravedlivých, a aby byla spravedlnost ve světě skutečně přítomna.

Obě zmíněné roviny jsou od sebe neoddělitelné. Pokud nehlásáme makrospravedlnost, pak neroste ani mikrospravedlnost. A potom, jak jsem řekl v první encyklice, i přes všechny systémy, které mohou dát světu pokrok, zůstane vždycky nezbytnou láska. Otevírat srdce pro spravedlnost a lásku, znamená vychovávat k víře a vést k Bohu.?

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.9.19 Nečinit z prostředků svoje cíle a ze zbytečností věci důležité
5.9.19 Únava ze sbližování je zdrojem naší identity a našeho štěstí
5.10.13 Pravé periferie jsou ty, kde není Boha
16.9.13 Petrův nástupce: Církvi se nikdy nevedlo tak dobře jako nyní
16.9.13 Petrův nástupce přijal kněze, který se postavil narkomafii



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti