Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   5. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

15.3.2009 

Výročí protektorátu

Martin Horálek

15. března si každoročně připomínáme ne příliš optimistické výročí. Je tomu už 70 let, kdy vojska nacistického Německa překročila hranice pomnichovské Česko-Slovenské republiky, která o den později přestala existovat formálním vyhlášením Protektorátu Čechy a Morava. 6,5 milionu lidí tak na dlouhé roky ztratilo naději na život ve svobodě a v samostatném státě. Není proto divu, že výročí vyhlášení protektorátu bývá příležitostí k úvahám nad hodnotami svobody, vlastenectví nebo národní hrdosti.

Je smutnou skutečností, že toto datum bývá nezřídka zneužíváno extremisty. Pokud ale odhlédneme od těchto jevů, které, bohužel, k demokracii v jisté míře také patří, shodneme se asi na tom, že zdravé vlastenectví a národní sebevědomí je vlastnost veskrze pozitivní. Bezpochyby úzce souvisí s přijetím své vlastní identity a se znalostí historie a dějin nejen vlastního národa. Jenže už zde narážíme na první problém. Povědomí o vlastní minulosti a všeobecný přehled, který umožňuje spojovat jednotlivosti do širších souvislostí, se zejména pro mladší generace stává problémem. Moderní informační technologie sice umožňují dohledat v podstatě jakýkoliv údaj během rekordně krátkého času, myšlení v souvislostech však sebedokonalejší elektronická databáze nenahradí. Druhou překážkou, na kterou v tomto kontextu můžeme narazit, je všeobecně platné pravidlo, že k objektivnímu pohledu zpravidla historie potřebuje určitý časový odstup. Čím kratší mladší dějinnou událost historikové zkoumají, tím kontroverznější bývají zpravidla jejich závěry. Událostí 2. světové války a období, které vypuknutí válečného šílenství bezprostředně předcházelo, nejsou v tomto ohledu žádnou výjimkou. Nepřekvapí proto, že i na úlohu , kterou sehrála katolická církev v tomto období, lze nalézt diametrálně odlišné názory.

Období před vypuknutím 2. světové války bylo ve znamení pontifikátu papeže Pia XI. Mnozí ho řadí k nejschopnějším mužům, kteří kdy na Petrův stolec usedli. Bohužel, období jeho pontifikátu bylo pro církev obdobím plným útrap. Za největšího nepřítele křesťanství považoval Pius XI. jednoznačně ateistický komunismus. Hrůzy, které měl v následujících letech přinést do celého světa nacionální socialismus, zatím jen číhaly za kulisami dějin. Často diskutovanou otázkou pontifikátu Pia XI. je uzavření konkordátů s fašistickými režimy ve Španělsku a Portugalsku a především pak s nacistickým Německem. Mezinárodní smlouvu, která 20. července 1933 do jisté míry legitimizovala hitlerovský režim, papeži mnozí historikové vyčítají. Jiní badatelé naopak poukazují na to, že Hitler se před uzavřením konkordátu choval k církvi neobyčejně vstřícně a byl ochoten k řadě ústupků. Že to bylo z jeho strany čistě účelové jednání, dokazuje i výrok z března 1933: "Fašismus si může ve jménu božím uzavřít mír s církví. Já to taky udělám.proč ne? To mi nezabrání vyhubit křesťanství v Německu až do kořene. Člověk je buď křesťan nebo Němec. Obojí být nemůže," řekl Hitler po zasedání říšského sněmu v kruhu svých nejbližších spolupracovníků. Neoddiskutovatelným faktem ale zůstává, že Pius XI. osobně byl rozhodným odpůrcem nacismu a opakovaně odmítl ve Vatikánu Hitlera přijmout. Národněsocialistickou ideologii jednoznačně odsoudil roku 1937 v německy psané encyklice Mit brennender Sorge (S palčivou starostí), která byla ve své době jednou z nejotevřenějších obžalob Hitlerova režimu. Z pohledu historie můžeme jen litovat, že smrt nedovolila dokončit tomuto velkému papeži rozpracovanou encykliku o rasismu a antisemitismu. Bohužel, nástupce v čele církve papež Pius XII. nechal toto dílo bez povšimnutí, což do jisté míry symbolizuje jeho rozporuplný pontifikát.

Pius XII. prošel jako germanofil a profesionální církevní diplomat službou nuncia v Bavorsku i v Berlíně. O jeho poměru k nacismu svědčí skutečnost, že - podle hodnověrných svědectví - ty nejostřejší formulace v již zmíněné encyklice Mit brennender Sorge pocházejí právě z jeho pera. Přesto ho však někteří historikové charakterizují jako papeže, který sice usiloval o svobodu a zachování vlivu církve jakožto instituce, kterému ale současně zůstaly do značné míry cizí otázky lidských práv a demokracie. I někteří katoličtí badatelé vyčítají Piu XII. až přílišnou diplomatickou zdrženlivost, která mu nedovolila otevřeně se vyslovit proti nacistickým zvěrstvům, stejně jako se třeba zastat hrdinného odporu holandských biskupů. Objektivním skutečností zůstává i to, že zatímco po skončení války exkomunikoval Pius XII. všechny členy komunistických stran, nikdy nebyl podobný ortel vyřčen nad nominálními katolíky Hitlerem, Himmlerem, Goebbelsem nebo Bormannem. Dobové prameny však přináší i zcela odlišný obraz "válečného" papeže. Své o tom ví například 200 židovských vědců, umělců a lékařů, kterým osobně v letech 1939 - 1944 dopomohl Pius XII. k útěku do Palestiny. 6 tisíc Židů v těchto letech získalo pasy, peníze nebo místa na lodi přímo z vatikánských prostředků. V italských klášterech byla zrušena klauzura a papež vydal příkaz zachraňovat lidské životy všemi prostředky. Tak získalo azyl více než 40 tisíc Židů jen v samotné Itálii. Podle dostupných odhadů celkově zachránila církev před deportacemi více než 860 tisíc Židů. I to jsou fakta, i to jsou různobarevné kamínky, které skládají historici do více či méně věrného mozaiky skutečnosti.

Oklikou se tak dostávám na začátek svého dnešního zamyšlení. Na příkladu osobnosti papeže Pia XII. je možné ilustrovat, jak nebezpečná může být tendenční interpretace dějin a jak snadné je přetřít objektivní fakta nátěrem nejrůznějších "ismů". Odtud bývá pak již jen krůček k radikalismu a extremismu nejrůznějších podob. Jsem přesvědčen, že i to je jedním z aktuálních poselství výročí 15. března, které si dnes připomínáme!



Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti