Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   13. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

7.4.2009 

Turínské plátno - intriky, záhady a tajemství

s M. Tosattim, autorem nové knihy o proslulé křesťanské relikvii

Česká sekce RV

Turínský dóm uchovává lněné plátno, jež je doslova nabito tajemstvím. Proslulé Turínské plátno, které miliony lidí pokládají za pohřební plátno, které před dvěma tisíci lety zahalovalo Ježíšovo tělo. Někteří se domnívají, že radiokarbonová metoda datace v roce 1988 ukázala, že plátno vzniklo v pozdním středověku. Výsledky měření pomocí radioaktivního izotopu C14 však zpochybnili sami vědci, kteří k nim došli. A navíc zbývá velké množství záhad, které se týkají toho jak a proč vznikl na plátně otisk postavy, která vykazuje nesčetné podobnosti s osobou ukřižovaného Ježíše Krista.
Marco Tosatti, vatikanista deníku La Stampa se na tisíceré otázky snažil najít odpověď ve 320 stránkové knize nazvané ?Výzkum Turínského Plátna? (Inchiesta sulla Sindone, vyd. Piemme, 2009), která v těchto dnech vyšla. Autor oslovil odborníky a historiky, zkoumal i ty nejvzdálenější souvislosti vzniklého propletence intrik, záhad a tajemství a neváhal pátrat i v okultním prostředí. Již kard. Ballestrero, bývalý arcibiskup Janova, totiž poukázal na zednářské kruhy, které se netajily svým zájmem na diskreditaci předmětu, který je zřejmě němým svědkem Vzkříšení.
Agentura Zenit přinesla rozhovor s autorem zmíněné knihy Markem Tosattim.

V knize tvrdíte, že měření radiokarbonovou metodou bylo chybné. Řekněte nám jak a proč jste došel k tomuto závěru a zda nastala nějaká změna ve stále probíhající diskusi o původu Turínského plátna?

?Nikoli já, ale čísla podávají tento závěr. Řekněme jenom, že laboratoře a British Museum, navzdory opakovaným žádostem zadavatele testu, tj. Turínské diecéze, nikdy nedodaly podrobná data vykonaných testů. Ta jsou totiž nezbytná k porozumění tomu, co testy skutečně ukázaly.
Avšak i studiem těch dat, která publikoval časopis Nature, došel milánský inženýr Ernesto Brunati ke zjištění, že něco nehraje. Požádal jsem proto dva profesory matematiky a statistiky z římské univerzity Sapienza, kteří nemají nic společného s okruhem lidí, kteří se zabývají studiem plátna, aby prošli a překontrolovali zmíněná data. Livia de Giovanni a Pierluigi Conti potvrdili, že čísla obsahují chybu takového rázu, že vyvrací platnost samotného testu.

Chybová tolerance, kterou si určily tři příslušné laboratoře, měla být 5% a z čísel zveřejněných v Nature se zdálo, že dosáhla minima tj. 5%. Ve skutečnosti však dosáhla hranice nanejvýš 1%. Zkouška by tedy měla být opakována, ale vlákna byla mezitím zničena. Výzkumem několika amerických profesorů, z nichž posledním je Roberto Villareal z Los Alamos Center, který prezentoval svůj objev v srpnu loňského roku, myslím, že byla objevena podstata problému. A tou je silná kontaminace vláken a nenápadná záplata, doplněná ve středověku nebo později. Jediný vědecký výsledek, který zastává tezi, že plátno je středověké falsum, je radiokarbonový test C14 z roku 1988. Pokud ten neplatí, což si myslím, otevírá se celá diskuse znovu. V každém případě je však třeba otevřít novou etapu vědeckého výzkumu.?

Jaký obrázek jste si udělal o muži z plátna při svém zkoumání?

?Došel jsem na základě těch nejpřísnějších vědeckých poznatků, pocházejících od stejně rigorózních vědců, že v tomto plátnu bylo skutečně zabaleno tělo muže, který byl těžce zbičován a zemřel na kříži. Krev je krví, obraz není namalován, a nevznikl ani kontaktem s nějakým velmi horkým povrchem, tedy sežehnutím, protože plátno nevykazuje žádné fluorescenční záření.?

Proč je tolik lidí tímto plátnem stále přitahováno?

?Protože jde o předmět neuvěřitelně působivý, záhadný a majestátní. A nemluvím o víře nebo o katolících. Mezi těmi nejzapálenějšími badateli Turínského plátna jsou židé, např. Avinoam Danin a protestanti, např. William Meacham, abychom uvedli jen dvě jména. A to nemluvím o agnosticích jako je Delage a dalších amerických profesorech a badatelích. Je to zkrátka něco, co je na světě absolutně jedinečné.?

Jaké jsou argumenty pro to myslet si, že onen muž je ten Ježíš, o kterém hovoří evangelia?

?Protože to, co nám vypráví plátno, padne jako ulité na to, co podávají Pašije. Rány, bičování, úder kopím (namísto crurifragium, tj. lámání nohou, po kterém se křižovaní udusili) a dokonce oděrky na kolenou? Zkrátka, ať už je pravé nebo falešné, toto plátno ukazuje Ježíše.?

Pokud je muž z plátna Ježíš, pak si musíme myslet, že plátno je nález, který má udivit skeptiky a přivést lidi k větší víře? Anebo ne?

?Kladl jsem si také tuto otázku. Myslím si, že kdo je věřící, nepotřebuje Turínské plátno. Ale určitě ten, kdo věří, a ví, že to není nějaký artefakt, dívá se na něj jinýma očima. Napadla mne také myšlenka, která snad nebude pokládána za neuctivou. Dobrý Bůh možná jakoby se ?bavil?, protože nám zanechal předmět, jenž - v případě jeho autenticity, o níž jsem přesvědčen - je přímo ?přehnaný?, co do své úděsné ověřitelnosti. Úděsné proto, že vypráví o nezměrném násilí a krutosti.

Je pravdou, že na plátnu jsou krvavé stopy, totiž Kristova krev?

?V knize uvádím, jak někteří američtí odborníci, z nichž jeden žid, Adler, ověřovali, že stopy na plátnu jsou krvavé. Další, mezi nimiž např. Baima Bollone, to potvrdili. Pokud si dobře vzpomínám, myslím, že bylo provedeno alespoň dvanáct testů, které měly ověřit, zda se jedná skutečně o krev. A všechny byly pozitivní.

? Poskytnete nám nějakou motivaci, abyste nás pohnul k přečtení své knihy?

?Dám vám motiv zcela laický. Turínské plátno, tajemství a záhady, staré i nové, jež se k němu pojí, včetně těch, které se týkají radiokarbonového testu C14, je jedním z nejvíce strhujících a okouzlujících příběhů, které jsem měl možnost psát. Během 28 let práce vatikanisty jsem se jím zabýval vždy jen minimálně. Pracoval jsem pro deník La Stampa a o plátnu psali kolegové, kteří pocházeli z města, kde je uchováváno. Jsem proto vděčný vydavatelství Piemme za to, že mne požádalo, abych napsal tuto reportáž, která mne z povinnosti zavedla do podivuhodně přitažlivého světa. Snažil jsem se podat alespoň několik jeho odlesků.?

Říká Marco Tosatti, autor knihy o Turínském plátně, která vyšla v těchto dnech v Itálii.

Přeložil Milan Glaser

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
6.4.20 Mimořádný výstav Turínského plátna
18.2.20 Turínské plátno poprvé přezkoumal plastický chirurg
2.1.20 Nový rok přinese mimořádný výstav Turínského plátna
18.7.18 Prof. Marinelli: Ateisté mají s Turínským plátnem problém
4.7.17 Nový výzkum Turínského plátna potvrzuje přítomnost krve mučeného člověka



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti