Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

15.6.2009 

Růst Číny je způsoben úpadkem Západu

O demografii a ekonomickém rozvoji

Ettore Gotti Tedeschi

Není lehké to připustit, ale změny, které v současnosti hýbou ekonomickým světem, vycházejí z rozdílných ukazatelů porodnosti a hustoty obyvatelstva v různých geopolitických oblastech. Perspektivy nového světového řádu jsou zjevné ve dvou zásadních směrech. Na jedné straně se uskutečňuje čínská strategie going global, tedy pravá globalizace, a na druhé straně - právě díky této strategii - nastává ekonomický růst ve zbytku světa - toho, který je dnes nejchudší; růst, který nabude takových forem, které Západ ani neuskutečnil, ani nechtěl uskutečnit. K těchto prognózám se váží přinejmenším dvě poznámky, týkající se demografické otázky, která v celé své důležitosti dosud nebyla plně pochopena.

Za prvé, blahobyt rozšířený na celé obyvatelstvo planety, je faktorem rovnováhy pro všechny. Kdyby se totiž myslelo méně sobecky na ty nejchudší, žilo by se dnes všem lépe. A nejde přitom jenom o problém svědomí. Bylo by více bohatství, ekonomické cykly by byly vyváženější, existovala by větší integrace při řešení krize a nedocházelo by k vykořisťování. Je stále ještě čas na zahájení tohoto spravedlivého procesu, a mnohé země, byť podle různých modelů, již v tomto směru začaly některé projekty uskutečňovat.

Druhá poznámka se týká toho, že téma růstu obyvatelstva si brzo vyžádá pozorné hodnocení, které se neobejde bez jistých obav, vzhledem k tomu, že nové demografické rozložení vytváří nové geopolitické mocnosti. Demografie se stane klíčovým faktorem jak ekonomického růstu, tak geopolitické rovnováhy jednoduše proto, že za dvacet let, potvrdí-li se nynější tendence, bude skoro polovina světa asijská a dalších 20% světa bude pod jejím vlivem.

Takto lze tedy vidět oba fenomény, které mohou změnit svět. Proces oportunisticky šířené globalizace v důsledku přemisťování produkce do rozvíjejících se zemí jako je Indie a Čína přináší těmto zemím blahobyt. Tento proces však ignoroval další dvě miliardy lidí v Africe a Latinské Americe, v zemích méně atraktivních pro západní ekonomické zájmy. Tyto části světa, kterých se Západ obával jenom pro jejich vysokou porodnost, se nyní staly předmětem zájmu nových asijských mocností a ekonomicky je okupují ve snaze využít jejich surovinové zdroje a laciné pracovní síly.

Čína se v těchto letech stala čtvrtou světovou ekonomickou mocností, která navzdory ekonomické krizi stále roste, a to díky aspektu, který Západ, a zejména Evropa, naprosto podcenily, totiž aspektu demografickému. Tato obrovská země však disponuje nejenom obyvatelstvem, ale technologiemi, produktivitou, kapitálem a brzo se stane první ekonomickou mocností planety. Díky počtu svých obyvatel bude Čína dominovat v oblastech průmyslu a financí, jakož i v hegemonických schopnostech. A to nikoli s ideologickými záměry, jako se to mohlo stát v 70.letech, ale díky přirozenému ekonomickému procesu, který povede nakonec k tomu, že nahradí Západ v jeho schopnosti vládnout. Čínský růst je totiž způsoben úpadkem Západu.

Čína začíná ekonomicky dobývat oblast Středomoří nejenom díky obchodování s vlastními lacinými produkty, jako tomu bylo doposud, ale také ve snaze nahradit evropskou podnikatelskou sféru a produkovat přímo na starém kontinentu. Chystá vlastně přemístění, které vede obráceným směrem než to předchozí, protože bude exportovat demografický přebytek a zároveň si opatřovat technologické kapacity v Evropě, ropu na Blízkém východě a suroviny v Africe. Čína by se mohla pokusit přeměnit Středozemí na oblast evropské, arabské a africké ekonomické integrace a uskutečnit tak novou rovnováhu. A je možné, že bude mít úspěch tam, kde Evropané selhali, a urychlí přitom i rozvoj Afriky.

Z deníku L´Osservatore Romano, 6.června 2009
přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti