Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   5. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Angelus 

5.7.2009 

Život je posvátný a patří jenom Bohu

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv.Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,

první červencová neděle byla v minulosti charakterizována úctou Nejdražší Krve Krista. Někteří moji ctihodní předchůdci v minulém století ji potrzovali a blahoslavený Jan XXIII. svým apoštolským listem ?Inde a primis (30. června 1960) vysvětlil její smysl a schválil litanie. Téma krve, spojené s velikonočním Beránkem má prvořadý význam v Písmu svatém. Pokropení krví obětovaných zvířat představovalo a ustanovovalo smlouvu mezi Bohem s lidem, jak se čte v knize Exodus: ?Mojžíš vzal krev, pokropil lid a řekl: Hle, krev smlouvy, kterou s vámi uzavírá Hospodin na základě všech těchto slov.? (Ex 24, 8)

Na tuto formuli se výslovně odvolá Ježíš při Poslední věčeři, když dává učedníkům pít kalich, říká: ?Toto je má krev nové smlouvy, která se prolévá za všechny na odpuštění hříchů.? (Mr 26, 28) A skutečně od bičování až po probodení boku po smrti na kříži, Kristus vylil všechnu svoji krev, jako opravdový beránek, obětovaný za všeobecné vykoupení. Spásonosnou hodnotu jeho krve výslovně potvrzují mnohé úryvky Nového zákona. Stačí uvést v tomto Kněžském roce, úchvatný úryvek z Listu Židům: ?Kristus... vešel jednou povždy do svatyně, ne s krví kozlů a telat, ale se svou vlastní krví a tím nám získal věčné vykoupení. Jestliže už samo pokropení krví kozlů a býků a popelu jalovice posvěcuje ty, kteří jsou nečistí, k čistotě těla, čím spíše krev Krista, který skrze věčného Ducha sám sebe přinesl Bohu jako oběť bez poskvrny, očistí naše svědomí od mrtvých skutků, abychom mohli sloužit Bohu živému.? ( 9, 11- 14)

Drazí bratři, stojí psáno v knize Genesis, že krev Abela, který byl zabit Kainem, volá k Bohu ze země (srov. 4, 10). A bohužel dnes jako včera toto volání, tento křik neustává, protože znovu a znovu teče lidská krev kvůli násilí, nespraveldnosti a nenávisti. Kdy se konečně lidé naučí, že život je posvátný a že patří jenom Bohu? Kdy pochopí, že jsme všichni bratři? Na volání prolité krve, které se zvedá z tolika koutů země, Bůh odpovídá krví svého Syna, kterou daroval pro nás. Kristus neodpověděl na zlo zlem, nýbrž dobrem, svou nekonečnou láskou. Kristova krev je zároukou věrné lásky Boha k lidstvu. Každý člověk, upře-li svůj pohled na rány Ukřižovaného, i v podmínkách krajní morální bídy a ubohosti, může si říci: Bůh mě neopustil, miluje mě, dal za mne svůj život; a tak může znovu najít naději.
Kéž nám Panna Maria, která pod křížem spolu s apoštolem Jan převzala odkaz Ježíšovy krve, pomůže znovu objevit neocenitelné bohatství této milosti a zakoušet intimní a nepomíjivou vděčnost.

Po modlitbě Anděl Páně Beneditk XVI. ještě dodal: V těchto dnech nás hluboce zasáhla tragédie ve Viareggio. Spojuji se s bolestí těch, kteří ztratili drahé osoby, kteří byli zraněni nebo utrpěli hmotné škody, i dost velké. Zatímco se obracím se svou modlitbou k Bohu za všechny osoby postižené tou tragédií, přál bych si, aby se podobná neštěstí už neopakovala a aby byla všem zajištěna bezpečnost v práci i během všedního života. Kéž Bůh přijme ve svém pokoji zesnulé, kéž dá brzké uzdravení zraněným a kéž vlije vnitřní posilu těm, kteří byli zranění ve svých nejdražších citech.

Kromě toho vyjadřuji hluboké odsouzení atentátu, který byl dnes ráno spáchán v Cotabato na Filipínách, kde si výbuch bomby před tamní katedrálou během nedělní mše svaté vyžádal několik mrtvých a velký počet zraněných, mezi nimi mnoho žen a dětí. Zatímco prosím Boha za oběti hanebného činu, pozvedám svůj hlas, abych ještě jednou odsoudil to, že se sahá ke zbraním, protože to není cesta, jež vede k řešení existujících problémů.

Biskup z Bolzano-Brixenu mons. Karl Golser mě informoval, že se od 8. do 12. července bude konat v Brixenu Světový šampionát lehké ateltiky Under 18, tedy mladých do 18 let. S radostí zdravím organizátory i všechny mladé atlety a přeji jim klidné a zdravé závodění v duchu ryze sportovního zápolení.

Přeložil Josef Koláček.

Další články z podrubriky Angelus

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti