Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

18.7.2009 

Hora Karmel

Ohlasy svátku P. Marie Karmelské

Josef Koláček

?Karmel je smaragdová špice zabodnutá do Středozemního moře, úchvatná výšina. Kdo tam chce vystoupit podél svatyně Karmelské Madony, najde jeskyni Eliáše v nádheře krajiny vždycky opěvované biblí,? píše G. Ravasi. Je to 25 km dlouhý hřeben hor, který objímá moře i zemi od haifského zálivu a po nížinu Esdrelon v Palestině; jedna z biblických svatých hor, výsadní místo teofaníí (zjevení Boha).

Také mimobiblická svědectví dosvědčují posvátnost Karmelu, slavnostně prohlášenou Féničany. ?Posvátný útes? - termín v egyptských textech z 9.století před Kristem, získává pozornost Tacita, který pak dává generálovi Vespasiánovi vykonat oběť na Karmelu, ?jméno hory i boha,? který z vůle antických obyvatel nemá ani sochu ani chrám. Giamblico (4. století) představuje hrdinu svého životopisu Pithagorase na návštěvě ?hory, světější než kterákoliv jiná a považovaná za nepřístupnou pro prostý lid.?

Zde měl Eliáš Tišbejský vidění. Pohnut utrpením lidu postiženého dlouhým suchem kvůli uctívání Baala, jehož kult zavedla kananejská Jezabela, manželka krále Achaba, ?Eliáš vystoupil na vrchol Karmelu, vrhl se na zem a pak si vtiskl tvář mezi kolena. Nato řekl ke svému mládenci: ?Vystup a pohleď směrem k moři.? On vystoupil, pohleděl a řekl ?Nic tam není.? Eliáš pravil: ?Opakuj to semdkrát.? Když to bylo po sedmé, řekl: ?Hle, z moře vystupuje mráček malý jako lidská dlaň.? Eliáš mu řekl: ?Vystup vzhůru a řekni Achabovi: Zapřáhni a jeď dolů, ať tě nazastihne déšť. A vtom už k tomu došlo. Nebe se zachmuřilo, vítr přihnal mraky a spustil se liják.? (1 Král 18, 42-45). V tomto mráčku malém ?jako lidská dlaň? exegese a pak křesťanská mystika viděly předobraz Panny Marie, která přinesla Slovo, božskou rosu plodného daru života.

V křesťanské tradici mariánský kult sahá svými kořeny až do Starého zákona: Marie je Eliášův mráček jakož i nevěsta z Písně písní. Ženich přirovnává její krásu k hoře: ?Tvoje hlava se tyčí hako Karmel.? Přítomnost Eliáše - ideálního otce - svatých poustevníků, dělá z hory Karmel ?asketickou? horu. Podle legendy již v předkřesťanské době pobývali na hoře Karmel (tj. zahrada) poustevníci u prorokova pramene, vedle něhož pak v 1. století byla zbudována kaple zasvěcená P. Marii. To byl počátek kultu Marie, květu Karmelu (Maria flos Carmeli), nejkrásnějšího květu Boží zahrady, rozkvetlého vinného kmene, Jesseova pahýlu. Ale teprve z 13. století máme přímé svědectví v poznámkách bezejmenného poutníka, který popisuje velmi krásný, malý kostelík naší Paní, který tam měli latinští poustevníci, ?nazývaní karmelští bratři? ve Wadi ain es-Siah. Během poslední křížové výpravy (1189-1192) se totiž na Karmel utekli z území latinského království někteří západoevropští poutníci, kteří pak vytvořili řeholní řád ke cti P. Marie. Pravidla karmelitánských mnichů, jež pak schválil papež Honorius III., napsal sv. Albert Avogadro, jeruzalémský patriarcha v letech 1206- 1214. Karmelitánský řád měl tedy svého zakladatele: Eliáš byl prvním abba, ?otcem? a vzorem. Karmelitáni nemají genealogii jako prorok Eliáš, který jako dospělý vpadne do dějin Izraele, aniž by se udával jeho otec či matka, či zmiňovalo něco o jeho dětství. Po vpádu Saracénů uprchli mniši karmelitáni z Palestiny do západní Evropy, kde založili různé kláštery a šířili úctu Té, ?která byla slávou Libanonu, nádherou Karmelu a Šáronu? (Iz 35, 2).

Liturgická památka P. Marie Karmelské byla ustanovena na paměť mariánského zjevení 16. červnece 1251 sv. Šimonu Stockovi, prvním generálnímu představenému řádu. Madona obklopená anděly a s Dítětem v náruči předala sv. Šimonu Stockovi škapulíř se ?sobotním privilegiem,? neboli příslibem spásy pro ty, kdo jej budou nosit a odpuštění očistcových trestů v sobotu po jejich smrti. Škapulíř je symbolický hábit, připomínající hábit karmelitánů, jejích zasvěcení P. Marii, celé spojení P. Marie s věřícími.

Ohniskové postavení mariánské úcty k P. Marii v řádu a duchovní adopce v Eliášovi přitahuje do oběhu literární a umělecké tradice celou řadu prorockých a mariánských postav. K proroku Eliášovi je přiřazován sv. Jan Křtitel; oba dva jsou svatopisné pravzory svatých askétů: Atanasios v předmluvě k Životopisu sv. Antnonína poustevníka, při prohlášení, že všechno v jeho vyprávění je pravdivé, tvrdí, že se to dověděl od toho, ?kdo naléval vodu na ruce poustevníka,? proslulé Elizeovo gesto prokazované Eliášovi. Také umělecké soubory karmelitánských kostelů, jako je onen v Janově, překládají tento figurální vývoj. Evangelia (Mt 17, 10-13; Lk 1, 17) ukazují, že v Janu Křtiteli se naplnilo Malachiášovo proroctví, návrat Eliáše před dnem Páně.

Předchůdce je také posledním z proroků, ten, který uzavírá cyklus začínající Eliášem, nad nímž je na janovské fresce umístněno: zvěstované Slovo u nohou velkého Zvěstování vtěleného Slova, chráněno v Mariině lůně - malý mráček. Po stranách ještě Slovo na tvářích čtyř evangelistů, jeho rozšíření (Pavel povolaný na cestě do Damašku jako Elizeus), nakonec církev (Petr). V doprovodu Marie se objevují také apoštol Bartoloměj a Markéta z Antiochie. Během svatební hostiny v Káně Natanael, v němž od 9. století syrská církev identifikovala apoštola, je svědkem prvního Ježíšova zázraku, vykonaného právě na starostlivý zákrok P. Marie. Podle passio(vyprávění o umučení sv. Markéty)při posledním vyznání víry mladé mučednice z Antiochie, zasvěcené panenství až do smrti, na hlavu Markéty zázračně usedne holubička s korunkou, což jsou mariánské symboly par excellence.

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti