Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   27. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

3.9.2009 

Téma Krista Krále je tu spojeno s malým dítětem

s o.Šleichem o návštěvě Benedikta XVI. u Pražského Jezulátka

Česká sekce RV

V sobotu 26. září přiletí do České Republiky Benedikt XVI. Dlouho očekávanou pastorační návštěvu naší země zahájí v jedné z nejstarších částí historického centra Prahy ? na Malé Straně v kostele Panny Marie Vítězné známém pro sošku Pražského Jezulátka. Kostel patří ke klášteru Řádu bratří bosých karmelitánů. Díky vzácné sošce se stal zdejší kostel vyhledávaným poutním místem věřících z celého světa. Ročně sem připutují až dva miliony poutníků.

Soška Pražského Jezulátka je vysoká 47 centimetrů a její povrch je vymodelován z barevného vosku. Stejně jako mnoho jiných barokních sošek je i Pražské Jezulátko oblékáno do šatů podle barvy příslušného liturgického období. Celý šatníček Jezulátka čítá kolem sto kusů šatiček, které přinášeli ctitelé Dítěte Ježíše jako dar a poděkování za vyslyšení proseb. Mezi nejvzácnější patří šatičky darované císařem Ferdinandem II. či šaty připravené pro sošku malého Ježíška císařovnou Marií Terezií. Celý šatník Pražského Jezulátka je kulturní památkou České republiky.

Benedikt XVI. se v kostele Panny Marie Vítězné setká především s rodinami. O chystané návštěvě s námi hovořil představený zdejších karmelitánů, otec Petr Šleich.
První místo, které Svatý otec v Čechách navštíví bude kostel Panny Marie Vítězné se sochou Pražského Jezulátka. Proč bylo tohle místo vybráno?

?Já bych řekl, že z pohledu Říma je to logické, že Svatý otec začne návštěvu právě na tomhle místě, protože pražský Ježíšek je ve světové měřítku jeden z nejznámějších obrazů Krista. Podobně jako když papež přijede do Francie, ne vždycky, ale často navštíví Lurdy. Je hezké, že návštěvu naší země začíná právě na tomto místě, které je jedním z hlavních poutních míst pražské arcidiecéze.?

Můžete trošku přiblížit historii tohohle poutního místa a Pražského Jezulátka?

?Ta soška, která tu je dodnes vystavená v originále, je vlastně takovým duchovním plodem Španělska doby svatého Ignáce z Loyoly a svaté Terezie od Ježíše. V polovině 16. století se pak dostává do Prahy, jako rodinný majetek. A potom v druhé generaci, tady v Praze, si nachází cestu do karmelitánského kláštera, který byl pár let předtím v Praze otevřen. Bratři v té době hledali obraz Krista dítěte, který by mohli postavit před oči jak sobě, tak především svým mladým bratřím-novicům a dalším. Aby se od toho malého Ježíška nějakým způsobem učili, aby také nenosili nos příliš nahoru a tak podobně. Takže Kristus Dítě jako inspirace pro člověka na jeho cestě s Kristem. Jak to nakonec Ježíš říká každému z nás: ?Nebudete-li jako děti, nevejdete do nebeského království.? I tahle myšlenka je v té sošce skryta. A zároveň je to připomínka, že i ten malý Kristus je Král. A to je myšlenka docela evangelní. Můžeme si všimnout, že jí v evangeliích najdeme obyčejně jak na začátku tak na konci, jako takové uvozovky toho vyprávění. Víte, že u Matouše a Lukáše se vypráví na začátku o narození Krista v Betlémě, kdy přichází na svět Král z rodu Davidova. A když Kristus krátce před svým utrpením vjíždí do Jeruzaléma na oslátku, dává se přitom provolat Králem. Samozřejmě ne takovým králem jak známe naše krále a prezidenty tady na zemi. Ale nechává se provolat Králem. A podobně to stojí taky na kříži, když tam Pilát píše onu cedulku, na které je ve třech jazycích napsáno: Ježíš Nazaretský ? Král Židovský. Ale právě protože to téma Krista Krále je tu spojeno s malým dítětem, tak se ho nikdo nebojí. Všichni rozumí, že to Dítě je sice Král, ale že chce být především Králem jejich srdcí a také Knížetem míru.?

Ve vašem kostele se Svatý otec setká s rodinami. Jaký je program toho setkání a v jaké fázi přípravy jsou?

?Program toho setkání je vlastně docela prostinký. Ještě předtím než papež vstoupí do kostela, přivítá ho před kostelem na náměstíčku primátor Prahy a starostové jednotlivých městských částí, potom před dveřmi kostela otec rektor tohoto poutního místa. A potom se papež jde pomodlit před svatostánek a zároveň před tento obraz Krista Dítěte. Potom bude mluvit. Chtěl, aby v kostele byly především rodiny s menšími dětmi, protože pro větší dorost se koná akce ve Staré Boleslavi. Je hezké dát příležitost také malým dětem setkat se jak s papežem tak také s Kristem samotným. Vlastně to gesto papeže je, že se sem přichází především pomodlit. A určitě ne jen kvůli sobě, ale aby nám dal příklad člověka, který chce pamatovat na Krista, který chce pamatovat na modlitbu.?

Připravila Markéta Šindelářová.

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
11.11.10 Národní pouť doprovodil sbor profesionálů-dobrovolníků
11.11.10 Kard. Vlk: Českou a římskou církev pojí řada pout
9.11.10 Začala česká národní pouť
6.11.09 Benedikt XVI. listem poděkoval za vřelé přijetí v České republice
4.10.09 Na skok zaskočeni návštěvou Benedikta XVI.



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti