Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

11.9.2009 

Katedra

Homilie k 24. neděli v mezidobí

Tomáš Špidlík

Ve středověkých italských katedrálách se obdivují bombastické katedry, na kterých zasedají biskupové při liturgii. On byl totiž normálně i feudální pán. Ve školách jsou katedry daleko skromnější, dnes také i v kostelech. Jsou známkou učitele. Naše společnost, která už není feudální nevidí v biskupu pána, ale autentického učitele víry. V tomto smyslu se užívá slova i v evangeliu, kde se mluví o farizeích a zákonících jako o těch, kteří zasedli na katedru, stolici Mojžíšovu (Mt 23,2). Tím se označuje nejenom jejich specializace, ale také posloupnost se slavným předchůdcem. V tomto smyslu se mluví o katedrách i na universitách. Jsou tam katedry pro filosofii, pro historii, pro občanské právo atd. Když se některý profesor pochlubí, že přebral na Masarykově universitě v Brně katedru po Arne Novákovi, už víme, že učí historii české literatury a očekáváme, že bude pokračovat v jeho duchu. Podobně uhádneme snadno, jaké vyučování máme očekávat od toho, kdo zasedá na katedru biskupskou. Pro ověření jeho autority se však ptáme, po kom ji vlastně přebírá. Některá biskupská sídla odvozují svůj původ od apoštolů. Tak se v římské bazilice pietně uchovává relikvie, o které se říká, že to byla katedra, na níž sedával sv. Petr. Jiná biskupská sídla považují za své zakladatelky jiné apoštoly nebo alespoň proslulé Otce staré církve, jako např. Milán se odvolává na sv. Ambrože. Ve střední a severní Evropě, kam přišlo křesťanství později, biskupské katedry se odvolávají na světce, který je posvětil svou horlivostí. Proto nazýváme pražskou katedru svatovojtěšskou. Ale první autorita, od které všechny biskupské katedry pocházejí, je sám Ježíš Kristus. Jejich zakládací listina je v samém evangeliu: ?Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte je ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého a učte je, aby zachovávali všecko, co jsme vám přikázal. A hle, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání světa? (Mt 28,18-20).

Taková slova nemohl a nemůže pronést žádný jiný zakladatel katedry. Může jenom doporučit svým učedníkům, aby byli věrni jeho instrukcím, ale nemůže slíbit, že bude s nimi. Mohou pronášet jeho slova, věrně opakovat, co řekl jejich mistr. Ale nemohou zpřítomnit jeho osobu. Učedníci Kristovi jsou naopak posláni právě k tomu. Uvedu jenom příklady dvou světců, kteří tak plně chápali své poslání. Sv. Řehoři Naziánskému dali ve 4. století přezdívku ?Ústa Kristova?. Byl básník a rozhodl se, že zasvětí svůj jazyk Boží službě tak, aby skrze něho Kristus mluvil lidem řecky, tj.kulturním jazykem té doby. Napsal o tom báseň, ve které vypravuje o svém životě. O tři sta let později jiný Řek ze Soluně Konstantin-Cyril se tuto báseň učil zpaměti a vyvolil si Řehoře za svého osobního patrona. Ale protože uměl také slovansky a prozřetelnost ho spolu s bratrem Metodějem poslala na Moravu, odhodlal se k tomu, aby jeho ústy Kristus mluvil slovansky. Bylo k tomu potřeba mnoho odvahy. Z historie známe úspěch misie těchto dvou bratří a když si je připomínáme, dodnes se modlíme: ?Dědictví otců zachovej nám, Pane!?

To, čeho si tak dobře byli vědomi světci, které jsme uvedli, platí o všech, kteří vysvětlují Kristovu pravdu. On je s nimi, ovšem v různých stupních, na prvním místě v těch, kteří jsou nástupci sboru apoštolů v čele se sv. Petrem, tj. v kolegiu biskupů s papežem. Uznáme-li to, uvědomíme si, že mají jejich slova zvláštní moc, které říkáme neomylnost. Tento výraz však snadno vede k nedorozumění. Proto také, když byla na prvním vatikánském koncilu vyhlášena neomylnost papeže, vyskytly se proti této definici všelijaké námitky i tam, kde bychom je nečekali. Nemůžeme je tu v krátkosti rozbírat, ale rád uvádím v této souvislosti jednu osobní vzpomínku. Byl jsem v dobrém přátelském vztahu s rumunským pravoslavným teologem Staniloae. Navštívil jsem jej ještě těsně před jeho smrtí. Zastihl nás při rozhovoru jistý pozorovatel z venku, kterému se naše přátelství tuze nezamlouvalo. Vždyť je přece ve vztahu mezi katolíky a pravoslavnými velkou překážkou víra v papežskou neomylnost. I Staniloae se přiznal, že je to dogma těžké k pochopení. Já jsem se jenom smál a dodal jsem, že pro mne je to dogma dobře srozumitelné, protože dokáži být neomylným i já sám. Staniloae se pokusil mne vlídně napomenout, abych v tak vážné věci nežertoval. A já zase k tomu: ?Nežertuji, myslím to docela vážně. Když vyslovuji při mši slova Kristova: Toto je mé tělo, toto je má krev, mají ta slova neomylnou moc, to, co říkám se stává realitou. Stejně je tomu i ve zpovědnici, když řeknu: Udílím ti rozhřešení od hříchů.? Rumunskému příteli, který byl také kněz, jsem dodal: ?I vy jste v těchto případech neomylný.? Staniloae se zarazil a dodal: ?To je neomylnost církve.? A já nato: ?To je to, co chceme říci i neomylností papežskou, tj.když mluví jménem celé církve slovy s kterými se Kristus ztotožňuje, ex cathedra, z katedry.

Síla a moc lidského slova se tedy neomezuje jenom na neomylnost římského papeže. Kristus se postaví vždycky na stranu těch, kdo jeho jménem mluví slovy, s kterými se může ztotožnit a přijat je za své. Ať si toho jsou vědomi všichni, kdo učí to, co je ve shodě s naší vírou a matky a otcové, kteří vychovávají děti. Nedivme se naopak ani tomu, že je v dnešním světě vzduch přesycen létajícími slovy, která jsou prázdná, únavná a dokonce pohoršlivá, tj. nabádající ke zlému. Je to odporné, ale nemusíme se jich zase příliš bát. Jsou to slova slabá, přeletí jako vítr, který otřese listím, ale ne pevně zakořeněným kmenem stromu, tím méně skálou. Víra v Boha se v Bibli často přirovnává ke skále. Proto v této souvislosti i Ježíš nazval galilejského rybáře Petrem, tj.skálou, na které se nebojí vybudovat svou církev (Mt 16,18), ovšem s příslibem, že bude s ním. Je to úžasné privilegium, ale není radno je tuze omezovat. Ve všech dobrých slovech, které křesťané s vírou pronášejí, se nějakým způsobem Kristus ztotožňuje. Děje se to především v modlitbě, protože jenom tak může být vyslyšena, když vychází z katedry čistého srdce, na kterou Kristus zasedl, aby prosil Otce s námi a za nás.

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti