Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

19.9.2009 

SMS od Papeže u nás odebírá více než 8000 lidí

Říká Martina Jandlová, tisková mluvčí brněnského biskupství

Česká sekce RV

Už jen za týden a několik hodin bude Benedikt XVI. sloužit bohoslužbu na letišti v Brně-Tuřanech. Autorem architektonického řešení areálu pro tuto bohoslužbu je ing. arch Marek Štěpán, který ve svém řešení využil bohatou symboliku. Protože je tématem návštěvy Svatého otce Benedikta XVI. v Brně naděje, zvolil pro její viditelné vyjádření jedenáctimetrovou kotvu. Bude umístěna na pomyslné duchovní ose areálu, která vede od starých Božích muk k této kotvě. Tato osa je spojnicí z minulosti ? našimi předky, kteří stavěli Boží muka, přes přítomnost ? společnou velkou mši ? do budoucnosti ? s nadějí. Po této ose bude přijíždět Benedikt XVI. v papamobilu. Kotva má jako většina areálu bílou barvu. Je vyrobena pro dočasné použití právě v areálu mše Svatého otce, následně bude recyklována. V areálu by měla být vztyčena ve středu 23. září.

O blížící se, pro brněnskou diecézi historické, události jsme hovořili s mluvčí brněnského biskupství Martinou Jandlovou:

V jaké fázi jsou nyní přípravy na návštěvu Svatého otce v Brně?

?Já bych řekla, že naše přípravy jsou v posledním vrcholném stadiu. I slavnostním, protože okamžik, kdy Svatý otec přiletí do Brna, se opravdu blíží. Dokonce na našich internetových stránkách máme umístěn měřič času, který nám přesně na minutu řekne, kolik nám ještě zbývá dnů hodin a minut do okamžiku, kdy Svatý otec zahájí bohoslužbu na tuřanském letišti.?

Jak se diecéze připravuje na tuto návštěvu papeže?

?Pro brněnskou diecézi je přílet Svatého otce historickou událostí, protože od jejího založení v prosinci roku 1777 na jejím území ještě žádný papež nevstoupil. Pro nás je to velká věc a myslím si, že kromě těch vnějších příprav, které, samozřejmě s tou návštěvou souvisejí, se každý připravuje i vnitřně. Náš pan biskup vyzval všechny, aby přistoupili ke svátosti smíření, pokud možno ještě v tomto týdnu, abychom mohli s velký užitkem a opravdu velkou hloubkou prožít návštěvu Svatého otce a přijmout jeho poselství i jeho povzbuzení.?

Vy jste v rámci těch příprav také zprovoznili službu Denně SMS od papeže. Jaký má úspěch? Kolik je přihlášených v té službě?

?Já se přiznám, že bych se ráda pochlubila za naše kolegyně, na naše diecézní katechetické centrum, které s touto myšlenkou přišlo. Inspirovali se v zahraničí, kde obdobná akce v minulých letech proběhla. Ta akce se jmenuje Denně SMS od papeže a obsahem zprávy, kterou každý z přihlášených účastníků dostal, je jeden citát vybraný z posledních tří papežských encyklik. My jsme sami netušili jaký úspěch tato akce bude mít nebo nemít. Hned první den se k odběru přihlásilo 900 odběratelů a pro nás bylo překvapením, že třeba za poslední dva dny každý den počet vzrostl o další dvě stovky zájemců, takže pokud mám poslední číslo ze včerejška tak už bylo přihlášeno 8 100 odběratelů.?

V neděli bude tedy Benedikt XVI. sloužit bohoslužbu, ale pro ty poutníky, kteří přijdou dříve, je připraven také doprovodný program?

?My předpokládáme, že řada poutníků, zejména mladých, přijede do Brna už v sobotu odpoledne i k večeru. A rádi jsme se na ně připravili a nabídli jim nejenom možnost přespání ve stanovém městečku, kam si samozřejmě každý musí přinést svůj stal i karimatku i spací pytel, ale budou tam mít zajištěny zdarma toalety, bude tam voda k dispozici a ještě ten večer je připravený Koncert naděje, protože právě téma naděje je myšlenkou návštěvy Svatého otce v Brně. Každé místo, kde se s ním letos můžeme setkat, má totiž představovat jednu z božských ctností: víru, naději, lásku. My máme naději. Takže veškerý doprovodný program se soustředí k tomuto tématu. A protože areál bude v neděli před bohoslužbou pro poutníky otevřený už od 4. hodiny ranní, očekáváme, že kolem 6. hodiny se tam shromáždí už tisíce možná i desetitisíce poutníků, takže v 6.00 bude zahájen takzvaný předprogram, kdy bude přivítání poutníků a seznámení s organizační pokyny. Potom tam následuje duchovní pásmo Komunity Emmanuel, která připravila modlitbu růžence a potom pokračují tématické programy o naději. Svědectví o naději tam přednese rodina Levíčkova. To je rodina, která má dvě postižené děti, ale nesmírně šikovné a jejich chlapec tam zazpívá. Potom tam přijede také režisér Jiří Strach, který je známý ze své pohádkové postavy loupežníka Lotranda, a ten bude mít úvahu o naději a tématické hudební vystoupení, kde se objeví Hradišťan s Jiřím Pavlicou a sbor Kantilény Brno. Pak se těšíme na přílet Benedikta XVI., jehož přistání oznámí slavnostní vyzvánění všech zvonů nejen v městě Brně, ale v celé brněnské diecézi a podle primátora Romana Onderky se ve stejnou dobou ozvou také dělové salvy ze Špilberku, což je další dominanta jihomoravské metropole.?

Takže doprovodný program je bohatý... Když papež někam přijede, obvykle dostává nějaké dary. Můžete už prozradit, jaké dary jej čekají v Brně?

?Myslím, že už je představit můžu, protože i pan biskup včera představil svůj osobní dar. Vybral kříž, nejstarší kříž nalezený na území naší diecéze, jehož původ sahá až k počátkům Velkomoravské říše. Pan biskup k němu má i osobní vztah, protože jeho kopii zasazenou v dubovém dřevu nosí na krku jako pektorál, jak symbol své biskupské služby. A právě vzhledem k tomu se rozhodl předat jeho kopii také jako svůj dar Svatému otci. Kromě darů od pana biskupa je připravena také celá řada dalších dárků od široké veřejnosti, která si přála nějakým způsobem pozdravit a vyjádřit svou lásku a vděčnost za jeho návštěvu. Pokud bych z nich mohla něco vybrat, tak taková zajímavost, která nás potěšila, jsou například ponožky v liturgických barvách, které upletly paní Opálková se svou dcerou. To je takový osobní dárek. A dárek připravila také Kongregace milosrdných sester řádu sv. Františka v Brně. Ta věnuje Svatému otci bílý ornát a liturgickou soupravu na oltář. Dalšími dary, které se objevily je např. Panna Maria Tuřanská, ztvárněná jako podmalba na skle od paní Zuzany Čechové. Dále Šlapanická farnost, na jejímž území se nachází větší část plochy letiště, připravila broušenou vázu. Jsou zde různá umělecká díla, publikace. Dokonce jedno dítě nakreslilo pro Svatého otce obrázek, takže těch darů si Svatý otec z Brna odveze pěknou řádku.?

Co očekává diecéze do budoucna od této návštěvy Benedikta XVI.?

?Já si netroufám odpovědět na tuto otázku sama, protože se předpokládá, že ten účinek nebo dopad jeho návštěvy budeme prožívat ještě dlouhou dobu po ní. Je to opravdu velká věc a my všichni opravdu s velkou pokorou a trošku i bázní očekáváme, jak celá návštěva proběhne a moc si přejeme, aby Svatý otec, který nám přináší naději, aby byl v Brně také povzbuzen třeba přítomností nás věřících, povzbuzený naší vírou. A troufnu si říci, že v naší diecézi očekáváme také povzbuzení a větší odvahu žít v dnešní době jako křesťané a nebát se toho, že se odlišujeme od těch ostatních, nebát se toho, že se nám někteří třeba i vysmívají anebo i nás nějakým způsobem odtahují na okraj společnosti. Já věřím tomu, že Svatý otec nás povzbudí ve víře, povzbudí nás k vzájemné lásce a také nám dá odvahu k odpuštění, k novému začátku a nové radosti k životu s Kristem.?

Připravila Markéta Šindelářová

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
11.11.10 Národní pouť doprovodil sbor profesionálů-dobrovolníků
11.11.10 Kard. Vlk: Českou a římskou církev pojí řada pout
9.11.10 Začala česká národní pouť
6.11.09 Benedikt XVI. listem poděkoval za vřelé přijetí v České republice
4.10.09 Na skok zaskočeni návštěvou Benedikta XVI.



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti