Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

3.10.2009 

Ve Vatikánu bude 4. října zahájena biskupská synoda o Africe

Vatikán. Benedikt XVI. dnes ukončil svůj pobyt v letním papežském sídle v Castel Gandolfo a vrátil se do Vatikánu. Zítra dopoledne bude v bazilice sv. Petra bude předsedat eucharistické liturgii na zahájení zvláštního zasedání biskupské synody pro Afriku, které potrvá do 25. října. Tuto významnou událost přiblížil v pátek na tiskové konferenci generální sekretář biskupské synody mons. Nikola Eterović. Zasedání se účastní 244 biskupů, 29 odborných poradců, 49 auditorů a 3 zvláštní hosté. Kromě toho budou přítomni také představitelé církví a církevních společenství přítomných v Africe, např. církev koptská a anglikánské a metodistické společenství.

První zasedání biskupské synody věnované Africe se konalo před 15 lety roku 1994. Afrika je zemí růstu. Na tomto obrovském a málo zalidněném kontinentu v současnosti žije 164 milionů katolíků, což je 17,5% celkového počtu Afričanů. Tento údaj mírně převyšuje procentuální počet katolíků v rámci celé planety, který činí 17,3%.

Plán synodálních prací počítá s 20 generálními zasedáními a 9 setkání v menších pracovních kruzích. Benedikt XVI. bude předsedat třem eucharistickým bohoslužbám: té zítřejší úvodní, dále kanonizaci 5 blahoslavených 11. října a závěrečné bohoslužbě 25.října. Papež bude 10. října předsedat také modlitbě růžence v aule Pavla VI. spolu s římskými studenty jak italskými, tak africkými, také prostřednictvím satelitního televizního spojení. 5.října odpoledne vystoupí papež před synodálními otci s reflexí nad apoštolskou exhortací Ecclesia in Africa.

Tři výjimečné události synody se týkají tří speciálně pozvaných hostů, kteří promluví k jejím účastníkům. Jde o patriarchu pravoslavné etiopské církve Abuna Paulose, který je očekáván 6.října, dále o bývalého velitele mírových jednotek OSN v Dárfúru Rudolfa Adada, který vystoupí 9.října a nakonec generálního ředitele FAO Jacquese Dioufa, který je muslimem.

V rámci jednotlivých podtémat: smíření, spravedlnost a mír bude široký prostor věnován misionářům, zejména těm, kteří v Africe položili život pro Kristovo jméno. Jen v loňském roce ze 20 pastoračních pracovníků zavražděných ve světě bylo 5 Afričanů. Mons. Eterović k tomu poznamenává:

?Evangelium, které hlásali, je pravou solí země, zárukou hlubokého zakořenění evangelizace, schopné odolat jakémukoliv možnému protivenství. Dobrá zpráva, provázená zářivým svědectvím jejich církevní služby, se stává světlem, které svítí v temnotách světa někdy příliš koncentrovaně v některých částech afrického kontinentu.?

Afrika je kontinent třikrát větší než Evropa, bylo poznamenáno na tiskové konferenci, ale má mnohá regionální specifika. Témata, která budou na synodě analyzována, se týkají celého kontinentu:

?Například křesťanský dialog s muslimy je velmi zajímavý pro celou Afriku, i když má své zvláštnosti na severu Afriky a jiné v subsaharském regionu. Je to však realita, která by měla být obohacením pro všechny.?

V odpověď na otázku novinářů, pak mons. Eterović, prozradil, že synodální otcové se budou zabývat také otázkou migrace:

?Je to problém velmi živý jak v Africe, tak tady, a myslím si, že bude na synodě silně přítomen. Také biskupové budou muset vyjádřit svůj postoj k této otázce, která je podstatná pro církev v Africe, ale také pro naše církve v Evropě a to na sociální i politické rovině.?

Za zmínku stojí také, že ze 244 biskupů přítomných na zasedání jich 197 pochází z Afriky, 34 z Evropy, 10 z Ameriky, 2 z Asie a 1 z Oceánie. I tyto počty svědčí o tom, že zvláštní synoda pro Afriku se týká celé katolické církve.



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
6.2.21 Sestra Becquart a otec Marín de San Martín novými podsekretáři Biskupské synody
2.10.19 Biskup Mario Grech se stává designovaným generálním sekretářem biskupské synody
18.9.18 Apoštolská konstituce Episcopalis communio
6.10.16 Papež ohlásil novou synodu. Bude věnována mladým lidem.
17.5.14 Biskupský synod schválil novou metodu synodního zasedání



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti