Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

8.11.2009 

Jedině víra je světlem

Promluva Benedikta XVI. ve farním kostele rodiště Pavla VI., Concesio

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,
Tímto setkáním se končí pastorační návštěva v Brescii, rodném kraji mého ctihodného předchůdce Pavla VI. A mám skutečnou radost z toho, že ji mohu zakončit právě tady, kde se narodil a začal jeho dlouhý a bohatý lidský a duchovní životní příběh. Ještě významnější, ba dojemnější, je fakt, že jsem v tomto vašem kostele, který byl také jeho kostelem. Tady 30.září 1897 obdržel křest a kdo ví kolikrát se sem vracel, aby se tu modlil; pravděpodobně tady porozuměl hlasu božského Učitele, který jej povolal k modlitbě a vedl jej různými etapami až se stal jeho Náměstkem na zemi. Ještě tady znějí inspirovaná slova, která zde jako kardinál Giovanni Battista Montini pronesl před padesáti lety 16.srpna 1959, když se k tomuto křestnímu prameni vrátil. ?Tady jsem se stal křesťanem ? řekl; stal jsem se Božím dítětem, obdržel jsem dar víry? (G.B.Montini, Discorsi e Scritti Milanesi, II, str.3010). Když na něho vzpomínám, je mi potěšením pozdravit vás všechny, jeho krajany, vašeho faráře a starostu spolu s pastýřem diecéze, Mons. Luciano Monarim, a všechny, kdo se účastníte tohoto krátkého a přece intenzivního momentu duchovní důvěrnosti.

?Tady jsem se stal křesťanem? obdržel jsem dar víry?. Drazí přátelé, dovolte mi, abych využil této příležitosti, a vycházeje právě z tohoto tvrzení papeže Montiniho a dalších jeho vystoupení, poukázal na důležitost křtu v životě každého křesťana. Křest ? praví Pavel VI. ? lze označit za ?první a základní životní a nadpřirozený vztah mezi Pánovou paschou a naší Paschou? (Insegnamenti IV, 1966, 742), je to svátost, jejíž prostřednictvím je podávána ?transfuze Pánova tajemství smrti a vzkříšení jeho učedníkům? (Insegnamenti XIV, 1976, 407), je to svátost, kterou se začíná vztah společenství s Kristem. ?Křestním ponořením do jeho smrti ? jak říká svatý Pavel ? jsme byli spolu s ním pohřbeni. A jako Kristus byl vzkříšen z mrtvých?, tak i my musíme žít novým životem (Řím 6,4)?. Pavel VI. rád zdůrazňoval kristocentrickou dimenzi křtu, kterým jsme byli oblečeni v Krista, s nímž vstupujeme do životního společenství s Ním a patříme Mu.

Kolikrát jen Pavel VI. v dobách velkých proměn uvnitř církve a ve světě zdůrazňoval tuto nutnost pevně trvat v životním společenství s Kristem! Jedině tak se totiž stáváme členy jeho rodiny, kterou je církev. Křest ? poznamenal ? je ?branou, kterou lidé vstupují do církve? (Isegnamenti XII, 1974, 422), je to svátost, kterou se stáváme ?bratry Kristovými a údy lidstva, určeného k účasti na jeho mystickém a univerzálním Těle, zvaném církev? (Insegnamenti XIII, 1975, 308). Člověk znovu zrozený křtem je uschopněn Bohem k účasti na jeho vlastním životě, a ?pokřtěný může účinně směřovat k Bohu-Trojici, svému poslednímu cíli, ke kterému je zaměřen, aby se podílel na jeho životě a jeho nekonečné lásce? (Insegnamenti XI, 1973, 850).

Drazí bratři a sestry, chtěl bych se v duchu vrátit k návštěvě, kterou tehdejší milánský arcibiskup vykonal v tomto kostele před 50 lety. Vzpomínal zde na svůj křest a kladl si otázky, jak střežil a žil tento velký Pánův dar, a třebaže uznával, že jej nedostatečně pochopil i nedostatečně následoval, prohlásil: ?Chci vám říci, že víra, kterou jsem v tomto kostele dostal skrze svátost křtu byla pro mne světlem života.. svítilnou mého života? (Op.cit., str. 3010.3011). S odvoláním na jeho slova bychom se mohli také tázat: ?Jak žiji já svůj křest? Jakou zkušenost mám z cesty nového života, o němž mluví svatý Pavel?? Ve světě, kde žijeme ? abychom znovu užili vyjádření arcibiskupa Montiniho ? se často vyskytuje ?mrak, který nám odnímá potěšení patřit klidně na božské nebe? jde o pokušení myslet si, že víra je pouto, řetěz, z něhož je třeba se odpoutat, že je to starobylost, která se přinejmenším k ničemu nehodí, pokud není rovnou překonaná? (ibid., str.3012), takže si člověk myslí, že stačí ?ekonomický a sociální život, který dá odpověď na všechna očekávání lidského srdce? (ibid.,) V této souvislosti je ovšem více než výmluvné vyjádření svatého Augustina, který napsal ve svých Vyznáních, že naše srdce nemá pokoje, dokud nespočine v Bohu (srov. I,1). Jedině najde-li světlo, které jej osvítí a dá mu plnost smyslu lidského bytí, je opravdu šťasten. Tímto světlem je víra v Krista, dar, který se obdrží křtem, a je ustavičně znovu objevován, aby byl předáván druhým.

Drazí bratři a sestry, nezapomeňme na nezměrný dar, obdržený v den, kdy jsme byli pokřtěni! V oné chvíli nás Kristus navždy spojil se sebou. Zůstáváme však my i nadále sjednoceni s Ním důslednými rozhodnutími shodnými s evangeliem? Není snadné být křesťany! Je třeba odvahy a určité tvrdošíjnosti, abychom se nepřizpůsobovali mentalitě světa, nedali se svést někdy silným voláním hedonismu a konzumismu a čelili, pokud je třeba, také neporozumění, ba někdy i opravdovému pronásledování. Žít křest znamená zůstávat pevně sjednoceni s církví, třebaže někdy vidíme na její tváři nějaký ten stín či skvrnu. Ona nás znovu zrodila k božskému životu a provází nás na celé naší cestě: milujme ji, milujme ji jako naši pravou matku! Milujme ji, služme ji věrnou láskou, která se projevuje konkrétními gesty uvnitř našich společenství, nepodléhejme pokušení individualismu a předsudkům a překonávejme každou rivalitu a rozdělení. Tak budeme pravými učedníky Krista! Kéž nám z nebe pomáhá Maria, Matka Kristova a Matka církve, kterou Boží služebník Pavel VI. miloval a s velkou zbožností ctil. Ještě jednou vám děkuji za vaše přijetí, drazí bratři a sestry, ujišťuji vás svou vzpomínkou v modlitbě a všem ze srdce uděluji zvláštní požehnání.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.12.19 František vydal apoštolský list o významu a hodnotě vánočních jesliček
30.11.19 Papež František v římské Charitě: Bláznovství lásky, služby a zranitelnosti
21.9.19 Prosme o milost nevidět v nikom nepřítele, kázal papež v Albanu
15.7.19 Petrův nástupce navštíví diecézi Albano
16.6.19 Papež navštívil Camerino: Bůh uzdravuje naši raněnou paměť



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti