Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

14.11.2009 

Premiér České republiky navštívil Benedikta XVI.

Vatikán. Necelé dva měsíce po návštěvě České republiky přijal Benedikt XVI. na audienci českého premiéra Jana Fischera. Setkání ve Vatikánu umožnilo pokračovat v rozhovoru, který byl započat během apoštolské cesty Benedikta XVI. do České republiky, stojí v tiskovém sdělení Svatého stolce. Vztahy mezi Svatým stolcem a Českou republikou byly označeny za dobré a byla potvrzena vůle pokračovat v konstruktivním dialogu o bilaterálních tématech, která se týkají vztahů mezi církevním a občanským společenstvím. V závěru si obě strany vyměnily názory na aktuální otázky mezinárodních vztahů, zejména s ohledem na ratifikaci Lisabonské smlouvy.
Předseda české vlády předal Benediktovi XVI. pamětní medaili vydanou při příležitosti 20. výročí kanonizace svaté Anežky České a současně 20.výročí pádu komunismu 17. listopadu 1989.

Anežku Přemyslovnu kanonizoval 12. listopadu 1989 papež Jan Pavel II. Anežka je po staletí českým národem uctívaná jako ochránkyně v době nejvyšší tísně. O její svatořečení neúspěšně usiloval už Karel IV. Teprve v roce 1874 ji papež Pius IX. prohlásil za blahoslavenou. Na svatořečení Janem Pavlem II. v roce 1989 přijelo do Vatikánu několik tisíc českých poutníků. Připomeňme, že také první rok Desetiletí duchovní obnovy národa, vyhlášený v roce 1988 kardinálem Františkem Tomáškem, byl zasvěcen právě Anežce České a na poutní místa přicházely tisíce katolíků a desetitisíce sympatizantů. Její svatořečení bylo vyvrcholením staleté úcty. Anežčin obraz byl také jako výraz úcty použit na bankovkách nově vzniklé České republiky.

Na aversu medaile, kterou premiér předal Benediktu XVI., je vyobrazení svaté Anežky České ztvárněné podle kanonizačního obrazu. V opisu medaile je uvedeno datum 13. 11., tedy den památky sv. Anežky České. Revers medaile je pojat jako pamětní deska věnovaná připomenutí obnovení svobodného demokratického života v České republice po několika desetiletích totalitních režimů.
Emise je realizována v limitovaném nákladu šedesáti číslovaných kusů z ryzího zlata o váze jedné trojské unce, šedesát číslovaných kusů z ryzího zlata o váze jedné poloviny trojské unce a tři sta kusů stříbrných medailí o váze 16 g. Autorem medaile je akademický sochař Miroslav Kovářík. Pamětní medaile věnovaná Benediktu XVI. má pořadové číslo 20 jako symbol 20. výročí kanonizace sv. Anežky.

Před audiencí u Svatého otce premiér Fischer společně s doprovodem navštívili baziliku svatého Petra. V její kryptě položili květiny na hrob Josefa kardinála Berana a na hrob Jana Pavla II. Po skončení audience jednal Jan Fischer se státním sekretářem kardinálem Tarcisio Bertonem a sekretářem pro vztahy se státy Mons. Dominiquem Mambertim.

Premiér Fischer včera na italském ministerstvu zahraničních věcí také předal českou ratifikační listinu k Lisabonské smlouvě o Evropské unii. V podvečer pak navštívil českou Papežskou kolej Nepomucenum, kde velvyslanectví ČR při Svatém stolci pořádalo slavnostní recepci u příležitosti 20. výročí listopadových událostí. Při té příležitosti udělil premiér České republiky Jan Fischer kardinálovi Tomášovi Špidlíkovi vyznamenání za dlouholeté zásluhy za demokracii a svobodu myšlení. Toto ocenění, tzv. medaili Karla Kramáře uděluje premiér české vlády podle vlastního uvážení za významné zásluhy v různých oblastech života společnosti.

(MaS)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti