Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

24.1.2010 

Čekání na arcibiskupa

Milan Glaser

Spekulace českých médiích o tom, kdo bude pražským arcibiskupem, jsou možná usilovnější než sám kanonický výběrový proces. Vatikán otálí, Vatikán je nerozhodný, obtížné hledání nástupce ? takováto a podobná tvrzení média servírovala. Náladu mezi věřícími však svými dohady nevyjadřovala, ale možná spíše vytvářela, i když přitom zdaleka nevyčerpala všechny možné důvody toho, co některá z nich nazvala váháním Vatikánu. Dost možná, že přitom byl přehlédnut mnohem prozaičtější důvod, který Svatý stolec bere do úvahy v souvislosti se jmenováním biskupů.

Podle tzv. modus vivendi, které ve vztazích s Vatikánem platilo za první republiky, se totiž Svatý stolec před jmenováním již vybraného kandidáta dotazuje nejprve na stanovisko státní moci. Vatikán dodnes se všemi státy, s nimiž má navázány plné diplomatické vztahy, tuto praxi dodržuje. Je to ostatně pozůstatek středověkého vítězství tzv. boje o investituru - tedy o to, kdo bude jmenovat biskupy - který církev musela podstoupit, aby se vymanila ze světského područí. Dnes, samozřejmě nedochází k tomu, že by se vláda demokratického státu chtěla vměšovat do personálních otázek církve. Avšak zdvořilostní a diplomatický přístup Svatého stolce k nezávislé státní moci se do jmenování biskupů promítá stále.

Možné vysvětlení domnělého otálení, jakkoliv se také jedná pouze o žurnalistický dohad, může proto docela jednoduše souviset s politickou situací v naší vlasti. Mohlo by to ostatně napovídat i setkání českého premiéra s papežem a státním sekretářem Svatého stolce v listopadu loňského roku. Tam totiž bylo řečeno, že závažné otázky vztahu církve a státu jako je majetkové narovnání a smlouva s Vatikánem se odkládají, dokud neproběhnou volby do Poslanecké sněmovny. Není tedy vyloučeno, že jmenování pražského arcibiskupa patří také mezi tyto otázky a že se jen docela obyčejně čeká na vládu, která vzejde z příštích voleb, aby bylo jasné, koho vlastně oslovit. Není to nemožné tím spíše, že výsledky voleb v naší vlasti odhadují průzkumy veřejného mínění s nemalými těžkostmi.

Ať už je tomu ovšem jakkoliv, jisté je, že věřící v této věci nezaujímá postoj nedočkavého nebo neochotného čekání. Média mají toto téma v oblibě a nezřídka proto i věřící, nevyjímaje ani ty, kteří plní hierarchickou službu, přistupují na diskusi o takovýchto otázkách. Někdy možná proto, aby existence církve byla v médiích alespoň nějak reflektována. I v tom se projevuje určitý diktát sdělovacích prostředků. Medializuje se zkrátka to, co je jednoduché a popř. zajímá žurnalisty, i kdyby to bylo objektivně druhořadé. Vztah věřícího k biskupovi totiž není obdobou vztahu zaměstnance k šéfovi firmy nebo zastánce určité politické linie ke stranickému leaderovi a už vůbec ne příznivce kinematografie k oblíbenému herci.

Tento vztah je zkrátka součástí víry a bez ní nemá vůbec žádný obsah. Jedině z hlediska víry je služba biskupa srozumitelná. A bylo by možné dokonce tvrdit, že samotná existence biskupa je důležitější než to, kdo jím konkrétně je, ba i to, jak svou službu koná. Církev pamatuje doby, kdy biskupové celých regionů dokonce ani nevyznávali plnou víru církve, např. za ariánské krize ve 4.století. A společenství věřících tam přesto nezaniklo. V Praze byl biskupský stolec neobsazen od roku 1421 do roku 1561, tedy téměř půldruhého století? a tak by se dalo v příkladech z dějin církevní personalistiky pokračovat.

V běžném lidském povědomí ? a to nejen u nás - jakoby přetrvával blud Husova anglického oblíbence Wiclefa, že totiž zastává-li úřad biskupa či krále těžký hříšník, není nikdo povinován zachovávat poslušnost vůči jeho rozhodnutím. Možná proto média s takovou upjatostí sledují jednání těch, kteří zastávají ve společnosti rozhodující funkce, a je-li někdo ?odhalen?, volají mediální dozorci po jeho odchodu. Dost možná, že i mediální rétorika vyčítající církvi zákazy a příkazy, souvisí také s touto wiclefovskou moralizující vášní, orientovanou výhradně na ty druhé.

Plná víra církve však věřícímu umožňuje žít smysluplně i pod špatnou státní mocí, ba dokonce i pod nedobře sloužícím biskupem. A kromě toho zůstává vždycky otázkou: kdo je vlastně kompetentní ? kromě Boha ? něco takového posoudit? A proto je čekání na nového pražského arcibiskupa zbaveno jakékoli netrpělivosti.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti