Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   4. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

12.2.2010 

Lidská práva

Homilie k 6. neděli v mezidobí

Tomáš Špidlík

?Nemáš na to právo, ale já ti dávám z lásky,? řekl šéf podniku dělníkovi, když mu při výplatě přidal o trošku víc, protože slyšel, že by chtěl na svátky jet navštívit rodiče. Dělník ovšem slušně poděkoval, ale s malým úšklebkem dodal: ?To na vaši lásku právo nemám?? Je to ve skutečnosti dost divné, že tak rozlišujeme. Vždyť křesťan má dělat všecko z lásky k Bohu a k bližnímu. Taková je naše povinnost. Člověk ovšem neplní své povinnosti nikdy na sto procent. Proto si v soužití s druhými stanovíme, alespoň tu nejmenší míru, abychom mohli pokojně žít. Ustanoví se právní předpis a tak nám policie zaručí i pendrekem to, co nám mají všichni dělat z lásky.
V malých společnostech je právních předpisů málo, ve velkoměstech je jich potřeba daleko víc. Na světové úrovni usilujeme soupis všech základních lidských práv, které by měly hlídat lidský život od narození až do smrti. V tom případě se ovšem ptáme, je-li to možné, nakolik je to užitečné a kdo má právo ta práva stanovit.

Abychom odpověděli, musíme si nejdříve uvědomit, co je člověk a co se v jeho životě dá stanovit právem. Nemůžeme vyjít z teorie jakou má být příroda a podle ní dělat přírodopis. Musíme naopak vyjít z pozorování přírody a pak objevovat, jaké zákony v ní platí. Tak také musíme v našem případě vyjít z člověka. Bezprostředním pramenem lidských práv, prohlásil papež Jan Pavel II., je důstojnost lidské osoby a její svobodné rozvinutí.

Člověk však není plně svobodný. Podléhá také zákonům nutnosti, které diktuje lidská příroda. Můžeme tedy mluvit o přirozených zákonech lidství. Takové je právo na život, na stravu a všechny ostatní podmínky k životu tělesnému i k duševnímu rozvoji. Ty požadavky s dají vyjádřit zákonem. Jakou mají tyto zákony platnost? Podle Moltmana nejsou ani dosažením ani ideálem skutečnosti, ale jenom právními a politickými pomůckami, aby se snadněji došlo k lidskosti.
Člověk totiž má jedno základní právo, které se dá velmi nesnadno popsat konkrétně, označuje se proto jenom všeobecně: právo na svobodu. To právo se zdá ostatně těžko slučitelné s předcházejícími, tj. se zákony nutnosti. Na každém kroku totiž pozorujeme konflikty. Je např. přirozený zákon, který chrání rodinu, ale lidé se domáhají práva na svobodný rozvod. Základ všech lidských práv je ochrana života a lidé se přitom domáhají svobody k přerušení těhotenství. Jak ty protiklady sloučíme?

Nezbývá, než nejdříve určit lépe, co je svoboda a jaký je její cíl. Všeobecně řečeno se svoboda ztotožňuje s osobou. Zvíře není osoba, protože není svobodné, člověk se naopak svobodně rozhoduje. Ale přesto svoboda ho ještě nedělá pravou osobou. Osoba se vytvoří ze svobodného vztahu lásky k druhým. Matka je matka, protože má dítě a miluje je. Učitel je učitel, protože má žáky a vyučuje je. O někom říkáme, že je velkou osobností, protože má mnoho vztahů k vlivným lidem. Je tedy lépe říci něco hlubšího, než je všeobecné rčení, že má člověk právo na svobodu. Člověk má právo na to, aby se stal svobodnou osobou, která může navazovat svobodné dobré styky s jinými osobami.
Pěkně to vyjádřil Patočka slovy, která pak přešla do pověstné charty: ?Morálka definuje člověka?. Výraz ?morálka? pochází z latinského mores, tj. způsob života mezi lidmi. Česky máme také trochu vulgární výraz a říkáme, že je někdo ?moresní? člověk, tj. umí se přizpůsobit ostatním. Ale bylo by to dobré, abych se stále a ve všem musel ostatním přizpůsobovat? Tak by vyhynuli všichni velcí umělci a geniální lidé vůbec. Stálá snaha vyjít dobře se všemi lidmi by nakonec vedla ke slabosti, ke ztrátě vlastního charakteru. Člověk má právo na to, aby žil v dobrém vztahu s ostatními, ale má také právo na to, aby byl tím, čím je, aby mohl rozvinout vlohy a povolání, které od Boha dostal. Dnes si jsou všichni vědomi, že mají právo na život. Ale právo na život je totožné s právem dělat dobře, uskutečňovat dobro, které máme k disposici. To pak se může opravdově uskutečnit jenom ve vztahu s Bohem.

V Bibli je to, co říkáme zde teoreticky, hned na počátku vyjádřeno obrazně. Čteme tam, že Bůh umístil člověka v rajské zahradě, kde bylo všeho hojně, tj. dal mu všechny možnosti, aby mohl žít a dal mu i společnici, aby s ní navázal osobní vztahy. Moderně bychom řekli, že měl tedy Adam zaručena všechna lidská práva. Ale uprostřed ráje byl strom poznání dobra a zla. Nezvolí-li člověk svobodně dobro, ráj, tj. všecka lidská práva se zhatí. Dobro a zlo nezávisí přímo na zákonu, ale na cíli, ke kterému vede. Dobro vede k životu, zlo vede ke smrti.
Z toho poznáváme, jak je nemyslné, když se lidé dovolávají lidských práv, aby mohli dělat zlo. A druhá poznámka je nutná. Nedají se lidská práva stanovit jenom na tzv. sekulární úrovni. Člověk byl stvořen k obrazu a podobenství Božímu (Gn 1,26-27). Jak by se mohl uskutečnit něčí obraz, kdybychom vyloučili toho, koho má zobrazovat. Když si naopak uvědomíme, že Boží zdokonalení lidského obrazu je naše lidské právo, v tom okamžiku se právo stává opravdovým privilegiem, které patří k chartě lidské svobody.
Ale jak uhádnou ti druzí, jaká je má opravdová osobnost, jaké mám od Boha dary a v čem mohou a mají respektovat moje odlišné postavení? Je to vůbec možné? Je přece známo, že mnoho velkých umělců umřelo v bídě a vynikající osoby se ocenily až po jejich smrti. Máme po ruce nějakou metodu, která by nám usnadnila správné rozlišení? Dá se říci alespoň v principu. Bůh stvořil člověka z lásky, a proto jenom pravá láska nakonec pochopí, jaká jsou a mají být práva člověka a jak se mají vysvětlovat všeobecně stanovená lidská práva.

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti